Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Tre enkla knep för att stoppa id-kaparna under semestern

Tjuvar kan vittja brevinkast i semestertider. Arkivbild.
Tjuvar kan vittja brevinkast i semestertider. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Tjuvarna slår gärna till när vi reser bort på semester och det gäller även id-kapare. Men du kan få ett bra skydd genom tre enkla och snabba åtgärder.

Många har redan semester och ännu fler går på ledighet de närmaste veckorna. Under semestern gör vi ofta kortare eller längre resor och lämnar hemmet obevakat under längre tid än vanligt.

Släktingar och grannar får förtroendet att samla ihop posten, vattna växterna och utföra andra vardagssysslor med jämna mellanrum, men oftast inte varje dag. De flesta vet att fulla brevlådor signalerar att bostaden är tom men alla tänker inte på att brevlådan kan vittjas av tjuvar.

Det är framför allt id-kaparna som vill åt din post. Id-kapning eller id-stöld är samlingsnamn för brott där bedragare använder sig av någon annans personliga uppgifter. Det kan till exempel vara personnummer, identitetshandlingar, bank- och kreditkort samt inloggningskoder.

En metod är att ta lån och krediter med hjälp av den kapade identiteten. När lånehandlingarna kommer i brevlådan fiskas de upp av bedragarna som skriver under och skickar in dem. I värsta fall märker du ingenting förrän du får betalningspåminnelser.

Det är i princip omöjligt att täppa till alla hål för att hindra bedragarna. Men det finns tre enkla åtgärder som minskar risken för id-kapning och ger dig bättre kontroll. Har du svårt att göra dem själv kan du be en datorvan vän eller släkting om hjälp. Det kostar ingenting att använda tjänsterna.

1 Digital brevlåda. Med en digital brevlåda kan du få post från myndigheter, kommuner och företag. Den digitala brevlådan fungerar som en mejlbox men den är säkrare eftersom du behöver Bank-id för att logga in. 

Med en digital brevlåda får du en stor del av den viktiga posten digitalt i stället för som pappersbrev i brevlådan. E-breven ligger kvar tills du tar bort dem och kan inte läsas av obehöriga. Om någon tar en kreditupplysning på dig kan du i vissa fall se det  snabbt i din digitala brevlåda och kan kontakta långivaren. Här är Skatteverkets information om digitala brevlådor. 

2 Spärra adressändring. Hos Skatteverket kan du spärra ändring av din folkbokföringsadress. Det stoppar bedragarna från att ändra din adress och styra om din post till den nya adressen. När du lagt in spärren måste du använda Bank-id för att ändra folkbokföringsadressen när du flyttar.

3 Spärra tillfällig adressändring. Hos företaget Adressändring, som ägs av Postnord och Citymail, kan du också lägga in en spärr. Med spärren Adresslåset går det inte att ändra din postadress, lagra eller eftersända post utan att använda Bank-id.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.