Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Tre faktorer som påverkar bolagen

Inför rapportfloden.
Inför rapportfloden. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kina, oljan och kronan. Det är avgörande faktorer när storföretagens chefer spår hur år 2016 ska bli.

Nu är det dags för de börsnoterade företagen att presentera resultaten för det sista kvartalet i fjol och därmed hur helåret 2015 har varit. Men många av vd:arna kommer också att ge vinkar om vad de tror om framtiden.

Förutsättningen är tydlig: svensk ekonomi går bra, med en tillväxttakt som närmare sig fyra procent. Företagen har också, i de flesta fall, presterat starka kvartalsresultat under 2015.

Men sett till aktiekurserna har 2016 börjat rent bedrövligt. Det är dock skillnad på börsen och den så kallade reala ekonomin, där produktionen sker. Börsfallen under januari har till stor del varit en ”smittoeffekt” av kräftgången på de kinesiska börserna.

Kinas ekonomi går inte heller så starkt som den har gjort tidigare år.

– Kina har ändå en hygglig tillväxt, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

– Där har man dessutom kommit med stimulanser och det kommer säkert mer, tillägger han.

Så vad kommer storföretagens ledningar att titta närmare på?

– Vd:ar pratar om det som ni skriver om, säger finansanalytikern Peter Malmqvist med ett skratt.

Peter Malmqvist räknar med att de flesta företag kommer att vara rätt så allmänna i sina kommentarer om den framtida utvecklingen. Men det finns undantag.

– Det finns de bolag som är mer precisa, som SKF, Atlas Copco och Alfa Laval, säger han.

– Det skiljer sig ganska mycket mellan småföretags vd:ar och storföretagens i hur precisa de är, tillägger han.

Självklart kommer Kinas ekonomi vara mycket i fokus för de svenska exportberoende storföretagen. Redan under 2015 uttryckte flera storföretagschefer, som ledningarna för Volvo och Atlas Copco, oro för utvecklingen där.

En annan faktor som kommer att påverka storföretagen olika mycket är de fallande råvarupriserna. Det är negativt för till exempel gruvföretaget Boliden, men även de som levererar till gruvnäringen. Hit hör företag som Sandvik och Atlas Copco.

Visserligen kan billigare olja gynna dem, men Sandvik har även oljeindustrin som kund och det låga oljepriset kan därmed få negativa konsekvenser för den delen av Sandviks verksamhet.

Torbjörn Isaksson påpekar dock att det låga oljepriset, generellt, är bra nyheter för ekonomin.

– Det fungerar som en skattesänkning och bör balansera börsoron, säger han.

Självklart kommer kronans kurs mot främst euron och dollarn vara av intresse. Det finns ett underliggande tryck på kronan att den ska stärkas: Det här försöker Riksbanken möta; den vill ha en långsam, försiktig förstärkning.

Exportföretagen vill inte heller ha en för stark krona, eftersom det gör svenska varor dyrare utomlands.

En bransch som kan räkna med förändringar i spelreglerna under de närmaste åren är bankerna. I vår träder amorteringskravet i kraft. Det i sig behöver inte få så stor betydelse, eftersom bankerna redan har infört strängare krav på låntagare. Det gäller både amortering och hur mycket man får låna i förhållande till sin inkomst.

Men trycket på att dämpa hushållens lånande bara ökar. Nya ännu tuffare krav på ett lånetak i förhållande till inkomst, är något som Finansinspektionen redan antytt.

Foto:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.