Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Tre nya megatrender som får Världsbanken att citera Karl Marx

Robot som används i tillverkningen av bildelar.
Robot som används i tillverkningen av bildelar. Foto: imago stock

Automatiseringen förändrar i grunden den globala arbetsmarknaden och vårt sätt att arbeta.

Världsbanken menar i en färsk rapport att de länder som klarar av att ta tillvara på befolkningens humankapital har störst möjligheter att klara sig bäst.

I en ny rapport lanseras ett index för humankapital, där länders förmåga att ge barn utbildning, hälso- och sjukvård, och ländernas barnadödlighet, vägs samman - faktorer Världsbanken menar är avgörande för framtida inkomster och produktivitet. Listan av länder toppas av Singapore, Sydkorea, Japan och Hongkong. Finland kommer på plats  fem, Sverige på åttonde plats. I botten av listan återfinns en rad afrikanska länder.

Måttet används för att försöka mäta kapaciteten hos olika länder att möta nya förutsättningar för arbete, i första hand orsakade av automatisering.

Förbättrad teknologi har ända sedan industrialiseringens födelse uppfattats som ett hot mot arbetarklassen, skriver Världsbanken och citerar Karl Marx och John Maynard Keynes: arbetarna gynnas inte nödvändigtvis av maskinerna.

Samtidigt, fortsätter man, har de teknologiska framstegen lett till fantastiska höjningar av levnadsstandarden. 

”The changing nature of work”, ungefär ”arbetets förändrade karaktär” är titeln på årets upplaga av Världsbankens utvecklingsrapport, som publicerades på torsdagen.

Rapporten är en undersökning av hur den globala arbetsmarknadens håller på att förändras på grund av den snabba teknologiska utvecklingen. Automatiseringen kommer att leda till att ett stort antal - också avancerade - arbetstillfällen kommer att försvinna. Samtidigt ökar den globala arbetskraften.

För att möta dessa utmaningar måste varje stat och regering investera i humankapital, menar Världsbanken. 

DN har talat Simeon Djankov, ekonom på Världsbanken och ansvarig för rapporten, och tidigare vice statsminister och finansminister i Bulgarien 2009-2013, om några av dess slutsatser.

Jobben flyttar i nya mönster.

Under det senaste kvartsseklet har arbeten inom till exempel tillverkningsindustrin förflyttats från industrialiserade länder till tillväxtmarknader och låglöneländer, i en stegvis förflyttning till olika länder i Sydostasien och så småningom vidare till afrikanska länder. Så sker inte längre.

– Många av de arbeten som nu försvinner är mer kvalificerade – finansiell analys, revision, vissa medicinska diagnoser, jobb som kräver en del men som innehåller ett mått av rutin. De här jobben hamnar nu i första hand i Sydostasien, där man har en väl utvecklad automatisering, säger Simeon Djankov.

Där stannar de – efter som automatiseringen är väl utvecklad i Sydostasiens tillväxtekonomier, och man dessutom toppar listan över humankapital. Det får stora konsekvenser för de afrikanska länderna.

Parallellt, fortsätter han, medför en allt mer effektiv automatisering att besparingen för europeiska bolag att flytta produktion utomlands sjunker. En del jobb inom tillverkningsindustrin hittar tillbaka till Europa.

– Vad som sker i de länder dit inga nya arbeten längre kommer – som Egypten, Niger, Colombia, vet vi inte. Det sätt som länder hittills har utvecklats gäller inte längre.

Förmågan att utveckla humankapitalet är, menar Världsbanken, helt centralt. 

Ett socialt kontrakt.

Världsbanken menar att en människa har störst möjlighet att utvecklas om hon har ett socialt skyddsnät, och förespråkar en ny version av den amerikanska presidenten Franklin D Roosevelts ”the new deal” på 1930-talet.

Många tillväxtekonomier och utvecklingsländer saknar välfärd och socialförsäkringssystem. Många av dessa länder är fattiga, och har  en stor informell sektor. Ett skyddsnät och ett skattesystem som bygger på ett anställningsförhållande mellan arbetstagare och arbetsgivare, missar därför en stor del – i många länder två tredjedelar, ibland hela 85 procent – av befolkningen.

Vad som nu börjar hända, noterar Världsbanken, är nya sätt att skapa frivilliga socialförsäkringssystem. I länder där lejonparten av betalningarna sker genom olika typer av mobilbanktjänster finns möjlighet att genom att utgå från vad människor konsumerar, skapa ett frivilligt sparande till välfärd. Det går att skapa system där användaren för varje dollar sparar till exempel 2 cent till sin pension - och låta staten matcha beloppet. I dag finns sådana system i över 20 länder, bland dem Kenya, Mexiko, Indien och Bangladesh.

För att skapa skatteintäkter pekar Simeon Djankov på olika typer av fastighetsskatter - men också på global beskattning av stora teknologiska bolag, som Google och Amazon.

Kvinnornas betydelse.

Världsbankens rapport innehåller nya siffror på hur mycket länder förlorar i potentiell produktivitet genom att hindra flickor och kvinnor från att arbeta och utvecklas. Arbetserfarenhet och utbildning lönar sig i dag inte för flickor på samma sätt som för pojkar och män, vare sig i uppskattning eller i lön.

– Vad vi nu vet är att flickor som slutar skolan när de är 18 år – har bättre resultat än pojkar – utan undantag. Det är ett förhållande som råder över hela världen.

Därefter blir skillnaderna enorma. I Sverige och några andra länder i Nordeuropa är skillnaderna mellan arbetande män och kvinnor ganska marginella – båda könen blir mer produktiva och tjänar bättre för varje år de arbetar, och utbildning lönar sig.

Men i många länder finns fortfarande en rad hinder för kvinnor att självständigt tjäna pengar, i lagstiftning eller kultur. I länder med en stor informell ekonomi spelar arbetslivserfarenhet och utbildning ännu mindre roll, och en flickas utbildning begravs i hushållsarbete.

– Poängen här är att många länder förlorar inte bara hälften, utan hela 60–65 procent, av potentiell produktivitet. Inte bara missar man att utnyttja halva arbetskraften – det är den halva som har bäst resultat i utgångsläget, säger Simeon Djankov.

Läs mer: DN:s alla samlade artiklar om AI.  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.