Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 15:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/tre-stora-borsbolag-letar-vd/

Ekonomi

Tre stora börsbolag letar vd

Peter Malmqvist. Foto: Fanni Olin Dahl/TT

Tre stora börsbolag står snart utan vd. Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Aktiespararna, hoppas på interna rekryteringar till de lediga posterna. 

Sandviks vd Björn Rosengren har fått nytt jobb på ABB. Telias Johan Dennelind slutar efter sex år på vd-posten och Saabs Håkan Buskhe har meddelat att han lämnar företaget i februari nästa år. Det innebär att tre tunga börsbolag saknar snart en högsta chef.

– Sandviks vd går vidare till ABB, där han rekryteras till en position som är mer betydelsefull för honom personligen. I Telia och Saab känns det som om vd:arna har tröttnat, säger Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Aktiespararna. 

Beskeden har fått aktien hos samtliga bolag med lämnande vd:ar att gå ned. Men Peter Malmqvist tror att företagen står starka i stormen. 

– Inget av bolagen är i kris. De behöver inte göra nyemissioner och de behöver inga pengar. Då har det inte någon avgörande betydelse för stämningen i bolaget, säger han. 

Det är tre etablerade industri- och tjänsteföretag som lämnas kvar, säger Peter Malmqvist. Men de konturkänsliga industribolagen känner tidigt av förändringar. Sandvik meddelande i juli att 2.000 anställda måste gå som följd av ett sparpaket som följt av en minskad efterfrågan. 

I juli blev det känt att den svenska och brittiska regeringen inlett ett nytt samarbete kring stridsflyg. Nyheten togs emot positivt av försvarskoncernen och stridsflygtillverkaren Saab, som visade minskade ordrar i den senaste rapporten. 

Johan Dennelind fick vid sitt tillträde i knäet att reda ut Telias misstänka mutaffärer i Uzbekistan. Det slutade med att företaget fick en nota på 7,7 miljarder kronor i en förlikning. I fjol blev det känt att bolaget köper upp Bonniers tv-verksamhet, där TV4 ingår. Affären genomgår EU:s konkurrensprövning, som ska vara klar i september. 

Peter Malmqvist tror inte att det finns några interna problem som kan lösas med ny vd. 

– I Telia kan ingen enskild individ gå in och svinga med ett trollspö och sedan tappar man inte längre marknadsandelar. Inom Saab går det inte heller att hitta någon skruv att vrida på för att allt ska bli mycket bättre. I mina ögon händer inte särskilt mycket inom företagen, säger han. 

Han skulle gärna se att efterträdare rekryteras internt, även om det är en ovanlig lösning. 

– Dels skickar det en signal till medarbetarna att det går att jobba sig till den högsta positionen och dels gör det att startsträckan för att komma in i verksamheten och analysera eventuella problem är kortare, säger Peter Malmqvist. 

Läs även: 

Saabs vd lämnar företaget 2020

Sargad Telia-aktie sjunker efter vd-besked

Björn Rosengren lämnar Sandvik – tar över ABB