Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Tredubblad vinst för Volvo Cars

Volvo XC90.
Volvo XC90. Foto: Volvo Cars

Tredubblad vinst och för första gången i företagets historia såldes förra året fler än en halv miljon bilar.

– Just nu är det väldigt god stämning i bolaget och jag tror att vi är en attraktiv arbetsgivare, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson.

Rörelsevinsten för 2015 blev 6,6 miljarder kronor, att jämföra med 2,1 miljarder 2014. Intäkterna var 164 miljarder kronor, en ökning från 138 miljarder året innan.

Totalt såldes 503.127 bilar med Volvoemblemet, fler än någonsin tidigare. Bakom rekordet ligger en stark försäljning av befintliga modeller men även den nya 90-serien, enligt bolaget. Vid årsskiftet hade 88.000 nya XC90 beställts.

Vd Håkan Samuelsson räknar med att fortsätta växa på samtliga marknader, inte minst i det ekonomiskt lite darriga Kina som är bolagets största marknad.

– Det ser bra ut i Kina, vi ska inte glömma att landet fortfarande har en stabil tillväxt. Försäljningen tog fart under sista kvartalet och under januari ökade försäljningen med 20 procent.

Samuelsson vill ännu inte lämna några försäljningsprognoser för det nuvarande året, men det kommer att bli ”ytterligare ett rekordår”. På några års sikt är dock målet 800 000 sålda bilar om året.

Med de nya modellerna som har, eller kommer att, lanseras den närmaste tiden ska Volvo Cars verkligen ta plats i det eftertraktade premiumsegmentet, enligt Samuelsson. Det har dock flera vd:ar på bolaget före honom också sagt.

– Det handlar inte så mycket om att säga det och att ha det som mål. Det handlar mer om att utveckla attraktiva bilar och sedan är det upp till kunderna att bestämma. Men självklart har vi den ambitionen och när alla våra nya modeller har nått kunderna kommer Volvo Cars att vara ett helt annorlunda bilföretag, säger han.

Håkan Samuelsson har ett imponerande cv i bilbranschen och bör kunna svara på frågan: Vad är skillnaden på att leda ett bilföretag i medvind och ett i motvind?

– När det går bra utvecklar vi självförtroendet och motivationen i organisationen och det är otroligt viktigt. Vi måste bygga attraktiva bilar men vi måste också vara en attraktiv arbetsgivare.

Volvo Cars

Ägs sedan 2010 av Geely Holding och två kinesiska investeringsfonder. Ägdes tidigare av Ford, som i sin tur köpte verksamheten från AB Volvo 1999.

Antal anställda: drygt 26.000.

Huvudkontoret finns i Göteborg.

De stora fabrikerna ligger i Göteborg, Gent (Belgien) och Chengdu (Kina). Dessutom finns en motorfabrik i Skövde och en i Kina, och en karossfabrik i Olofström. En ny fabrik byggs i Charleston, South Carolina, USA och ska tas i drift 2018.

Källa: Volvo Cars

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.