Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 12:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/tres-mobilmaster-har-attackerats/

Ekonomi

Operatören Tres mobilmaster har attackerats

Foto: Henrik Isaksson/TT

Mobiloperatören Tre har under våren fått flera mobilmaster förstörda och har polisanmält händelserna.

– Det här är extremt allvarligt, det handlar om kritisk infrastruktur som kan göra att folk inte kan ringa ambulans eller brandkår, säger kommunikationsdirektör Mårten Lundberg.

Företagets Haval van Drumpt deltog på tisdagen i en 5G-debatt med infrastrukturminister Anders Ygeman på Framtidsarenan, ett slags digital ersättning till årets inställda Almedalsvecka. På frågan om det har förekommit sabotage mot svenska 5G-master bekräftade van Drumpt detta och sade att Tre hade drabbats av flertal fall.

– Vi har fått ett antal master förstörda, både sådana vi äger själva och sådana som vi samäger med Telenor. I vissa av fallen kan man se att det handlar om påverkan med någon slags verktyg. Men det får polisen avgöra, säger företagets kommunikationsdirektör Mårten Lundberg.

Hur skadade har masterna blivit?

– I ett fall kunde vi reparera den på plats, men en annan mast fick vi plocka ner och bygga upp på nytt, säger Mårten Lundberg.

Han säger att detta är en fråga för alla svenska operatörer, man diskuterar bland annat om det behövs extra säkerhet runt vissa sajter.

– Vi har ju noterat en ökad aktivitet i vissa Facebookgrupper som är kritiska till 5G-utbyggnaden. Det här är väldigt allvarligt, för man skär av folk från kommunikation. Mobiltelefoni är samhällskritisk infrastruktur.

Under coronapandemin har det skett sabotage mot mobilmaster i bland annat Storbritannien, Nederländerna och Cypern. Skadegörelsen har drivits av teorier om att 5G antingen orsakar virusutbrottet eller att dess frekvenser försämrar vårt immunsystem.  Företaget Ericssons personal som jobbar med service i Storbritannien har trakasserats, uppgav vd Börje Ekholm för DN tidigare i år.

 Läs mer: Ericssons personal har trakasserats 

 Studio DN: Nej, 5G sprider inte coronaviruset 

Ämnen i artikeln

Tre
Ericsson
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt