Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Treschow lämnar Ericssonstyrelse

Michael Treschow tänker avgå som ordförande i Ericssons styrelse antingen 2011 eller 2012, enligt ett pressmeddelande.

Han har varit styrelseordförande sedan mars 2002. Under hans tid har två nya vd:ar utsetts, Carl-Henric Svanberg 2003 och Hans Vestberg 2009.

"När jag tillträdde hade en miljard människor tillgång till en mobiltelefon. I dag har fler än fem miljarder av världens befolkning tillgång till mobiltelefoni", skriver Treschow.

Nu är det mobilt bredband som gäller och 2015 väntas antalet människor med tillgång till mobilt bredband ha ökat från dagens färre än 400 miljoner till 3,4 miljarder.

"Ericsson har en spännande tid framför sig. Givet bolagets ledande marknadsposition och starka finansiella ställning är det nu rätt tid att efter nio år som ordförande lämna över till en efterträdare", skriver han vidare.

Treschow är född 1943. Han är även styrelseordförande i Unilever NV och Unilever PLC. Han är också styrelseledamot i ABB samt i Knut och slice Wallenbergs Stiftelse. Under 2004–2007 var han styrelseordförande i Electrolux.

Ericssons nomineringskommitté, som utses av de största aktieägarna, kommer att föreslå en ny styrelseordförande antingen till bolagsstämman 2011 eller 2012.

– Nio år är en lång tid och det här beslutet har successivt vuxit fram under senhösten. Och det går bra för Ericsson nu och det känns stabilt och kombinationen gör att det är nog dags för någon ny att ta vid, säger Treschow.

Börjar det bli tråkigt på Ericsson eller känner du dig gammal?

– Nej, inget av dem. Om jag är gammal får väl omgivningen bedöma men det är klart att det finns ett prästbetyg i botten. Det är väl också så att man ska lämna när det är som roligast.

Hur ska du få tiden att gå när du lämnat Ericsson?

– Jag har ju mina uppdrag som ordförande i Unilever, och i styrelsen i ABB och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Men nu ska jag avsluta det här och sedan får jag se om det blir tid över för något annat nytt och spännande. Jag känner nog att jag vill jobba men det gäller också att hitta balans i livet på olika sätt. Så det får ge sig lite grand.

Vilka egenskaper behöver Ericsson hos din efterträdare?

– Det bör vara en person med stor internationell erfarenhet och bakgrund, gärna med tekniskt intresse. Och förstå stora affärer och få ut maximalt av styrelsen.

Vore det bra om den nya styrelseordföranden blir en kvinna?

– Det är alltid bra att valberedningen tittar på alla möjligheter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.