Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Trevliga jobbkollegor förlänger livet

Foto: Alamy
Hur pass trevligt du har det på jobbet är livsviktigt. Bokstavligt talat. Den som kommer bra överens med dina arbetskamrater lever längre visar en ny studie.

Trivs du med dina jobbkompisar så påverkas din hälsa positivt. Forskare vid universitetet i Tel Aviv har i en färsk studie som publicerats i tidskriften Health Psychology funnit att goda arbetsrelationer för med sig goda effekter på individens hälsa. Personer som upplever att de har stöd av sina arbetskamrater har större chans att leva längre.

– Vi tillbringar merparten av vår vakna tid på arbetsplatsen och vi har inte så mycket tid att träffa våra vänner under veckodagar. Därför är det viktigt att arbetsplatsen är en plats där människor kan uppleva en känsla av stöd från sina kollegor, säger Sharon Toker, en av dem som genomfört studien.

Totalt ingick 820 personer i studien i åldrarna 25 till 65.

Forskarna fokuserade bland annat på de anställdas relationer till sina överordnade, de vägde in om de anställda hade vänliga och tillmötesgående kollegor och om de upplevde ett känslomässigt och professionellt stöd på sin arbetsplats.

För de som inte upplever ett känslomässigt stöd från sina jobbkollegor ökar risken att dö de kommande tjugo åren med 140 procent jämfört mot de som upplever sig ha stöttande arbetskamrater, enligt studien.

– Att skapa en sund och stöttande arbetsmiljö kan tyckas vara något som kommer intuitivt, men på många arbetsplatser tycks detta ändå ha gått förlorat. Trots att det är vanligt med öppna kontorslandskap använder sig många sig av e-post i stället för att kommunicera med varandra direkt och sociala nätverk som kan vara av stor betydelse blockeras, säger doktor Sharon Toker.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.