Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Troligast att parterna köper tid

Troligast är att parterna i USA kommer överens om att höja skuldtaket tillfälligt för att få en tidsfrist på några månader. Det tror Anna Felländer, chefsekonom på Swedbank och Torbjörn Isaksson chefsanalytiker på Nordea.

Det absolut troligaste scenariot är att republikanerna och demokraterna löser sina problem på kort sikt genom att höja skuldtaket under några månader.

– Det är en olycklig lösning eftersom det påverkar penningpolitiken. Men de står så långt ifrån varandra att jag har svårt att se att de kommer fram till något annat, säger Anna Felländer till DN.

– Det är den här lösningen som marknaden förväntar sig. Men även om det blir så betyder det att osäkerheten på marknaden fortsätter, säger Torbjörn Isaksson.

Det värsta scenariot skulle vara att parterna inte ens kommer överens om att köpa sig mer tid. Då skulle USA tvingas ställa in sina betalningar till andra länder och en ekonomisk situation värre Lehmankraschen 2008 skulle kunna inträffa, enligt Anna Felländer.
– Men sannolikheten för att det ska hända är inte så stor.

Andra scenarior som det pratats om men som experterna ser som otroliga är exempelvis att parterna skulle ta hjälp av centralbanken Fed och låta dem trycka en värdefull sedel och på så sätt betala skulderna.

Om parterna inte kommer till en lösning skulle man också kunna undvika krisen en kortare tid genom att exempelvis inte betala in pensioner, sjukförsäkringar och till viss del löner till federalt anställda, något som skulle ge enorma konsekvenser på den vanliga ekonomin, enligt Anna Felländer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.