Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 06:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/tronskifte-pa-pengalistan-efter-bezos-skilsmassa/

Ekonomi

Tronskifte på pengalistan efter Bezos skilsmässa

Amazons vd Jeff Bezos. Foto: Mandel Ngan/AFP

Ett kursras och en skilsmässa gör att Jeff Bezos får se sig petad från tronen som världens rikaste. I stället toppas listan av dess länge ohotade etta, Bill Gates.

TT Text

Amazons aktier såldes av i raskt takt under torsdagseftermiddagen efter att bolaget släppte sin rapport för det tredje kvartalet. För första gången på två år redovisade bolaget minskade intäkter, den här gången på 26 procent, skriver Forbes.

De negativa siffrorna fick grundaren Jeff Bezos förmögenhet att krympa till 103,9 miljarder amerikanska dollar – knappt två miljarder mindre än Microsoftgrundaren Bill Gates. Makskiftet sker ett år efter att Gates blev passerad av just Bezos på förmögenhetslistan. Innan dess hade Gates prenumererat på förstaplatsen i nästan ett kvarts sekel.

Skiftet tillskrivs dock inte bara torsdagens kursfall. Nyligen övertogs en fjärdedel av Jeff Bezos ägarandel i bolaget av exfrun MacKenzie Bezos som en del av deras skilsmässa. Exfrun är enligt Forbes god för 32,7 miljarder dollar och därmed en av världens 20 rikaste personer.

Den dubbla förlusten för Jeff Bezos har dock inte fått bolaget att slå av på investeringstakten. I samband med att kvartalsrapporten presenterades på torsdagen tillkännagav Amazon satsningar på ytterligare 1,5 miljarder dollar för att inom kort nå målet om 24 timmars leverans för sina premiumkunder.