Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-07 11:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/trots-stor-satsning-pa-ekofarja-lastbilarna-haller-sig-pa-land/

EKONOMI

Trots stor satsning på ekofärja: Lastbilarna håller sig på land

Mikael Bäckström är befälhavare för M/S Drotten. Han hoppas att fler godsföretag väljer sjötransport istället för vägtransport framöver.
Foto: Lars Lindqvist

I Nynäshamn pågår ett intensivt arbete med att flytta lastbilar från väg till sjö, något som länge har lyfts som en viktig miljöåtgärd. Trafikverket beviljade i fjol Gotlandsbolaget 73 miljoner kronor i ekobonus för att köra godstrafik mellan Sverige och Tyskland, men efterfrågan är mindre än väntat.

– Om man inte ställer krav på näringslivet att använda mer etisk transport så har den här typen av initiativ ganska svag effekt, säger Ulric Långberg på Sveriges Åkeriföretag.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela vägen fram till lucia!

Alla artiklar gratis fram till 13 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.