Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 09:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/trump-avtal-mellan-usa-och-kina-nara/

Ekonomi

USA och Kina överens om att inte höja tullar

Steven Mnuchin, Robert Lighthizer och Liu He inbegripna i ett samtal i juli i år. Foto: Ng Han Guan

Ett första steg i ett nytt handelsavtal mellan USA och Kina har tagits. De två nationerna ska vara överens om att inte höja tullarna. 

Under dagen har företrädare för de två supermakterna hållit långa förhandlingar bakom stängda dörrar. 

Torsdagens samtal pågick i sju timmar, där Kinas premiärminister Liu He och andra högt uppsatta representanter mötte USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer samt finansminister Steven Mnuchin. 

Och under fredagen träffade den kinesiska premiärministern USA:s president Donald Trump. 

Förhoppningen från omvärlden är att det nya avtalet ska få stopp på handelskriget mellan de två nationerna. Redan på tisdagen nästa vecka väntades nya tullhöjningar från 25 procent till 30 procent, på kinesiska varor till ett värde av omkring 250 miljarder dollar, planer som nu har lagts på is. Finansminister Steven Mnuchin uppger att Trump är överens med den kinesiska premiärministern om att inte gå vidare med tullhöjningarna. Hur de blir med de redan höjda tullarna är i nuläget oklart. 

Vid 22-tiden sa Donald Trump i samband med en pressträff i Vita Huset att man kommit ”till en viktig första fas” i samtalen. Än så länge rör det sig om ett muntligt avtal. Enligt Trump kommer nästa fas i förhandlingarna att påbörjas så fort de två parterna har skrivit på de första pappren. 

I början av september lade USA på en 15-procentig tull på importerade kinesiska varor så som livsmedel, kläder, hushållsprodukter och tv-apparater, sammanlagt värda 110 miljarder dollar. 

Kina svarade med att höja tullarna på amerikanska varor värda 95 miljarder dollar, bland annat på sojabönor. 

Enligt president Trump kan ett nytt handelsavtal mellan de två nationerna vara på plats inom fem veckor.