Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 01:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/trump-for-handelskrig-ensam-ovriga-varlden-frossar-i-avtal/

Ekonomi

Trump för handelskrig ensam – övriga världen frossar i avtal

Ett av många handelsavtal som slutits eller förhandlas om. Cecilia Malmström, EU:s handelskommisionär, Stefan Radu Oprea, Rumäniens handelsminister och Vietnams handelsministerTran Tuan Anh skriver under uppgörelse mellan Vietnam och EU. Foto: Tien Tuan/AFP

Medan Donald Trump höjer tullar och drar sig ur handelsavtal sluter resten av världen nya avtal i en takt som inte setts på mycket länge. Delvis är det en reaktion på USA:s protektionism: man vill kompensera för det man förlorar på höjda amerikanska tullar.

För drygt 30 år sedan kom en bok som handlade om hur Donald Trump drev sitt affärsimperium – och sitt liv i största allmänhet, ”The Art of the Deal”, ”Konsten att sluta avtal”. Men som president har han mest utmärkt sig för att dra sig ur internationella avtal.

Den amerikanska ledarens böjelse för protektionism och höjda gränsbommar har väckt oro på många håll för att vi är på väg in en mer stängd och nationalistisk värld.

I själva verket är det strängt taget bara Trumps USA som backar ur överenskommelser. I övriga världen lever globaliseringen och har hälsan, och länder sluter handelsavtal i en takt som inte setts på decennier, visar en genomgång tidskriften Foreign Policy gjort.

I helgen nådde EU två handelspolitiska milstolpar när avtal slöts dels med de fyra sydamerikanska nationerna i Mercosur (efter 20 år av försök), dels med Vietnam.

Samtidigt gjorde Trump rubriker genom att avstå från att förvärra sitt handelskrig med Kina.

Dessförinnan har EU hunnit med fyra handelsöverenskommelser under åren efter Trumps tillträde: med Kanada, Mexiko, Japan och Singapore. Avtal med Indien, Australien, Nya Zeeland och Chile är på gång.

Faktum är att Trumps attityd kan ha bidragit till globaliseringsskjutsen hos konkurrenterna.

– Europa skyndar på sina handelsuppgörelser så att man kan kompensera för det man förlorar på USA:s handelskrig, i alla fall delvis, säger Maria Demertzis vid tankesmedjan Bruegel i Bryssel till Foreign Policy.

När USA bröt sig ur det massiva TPP-avtalet mellan stater i Stilla havsområdet gick de 11 övriga länderna vidare. Hade USA varit med hade det omfattat 40 procent av världens BNP.

EU är det största blocket, men handskakningsaktiviteten är hög även på andra håll:

Australien förhandlar förutom med EU även med Indonesien, Peru och Hongkong.

Kanada står i begrepp att knyta närmare affärsband med bland annat Japan, Indien och flera afrikanska länder, medan Japan för sin del överlägger med exempelvis Mexiko och Kina.

Efter överenskommelsen med EU riktar Mercosurländerna Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay (med Bolivia på väg in och Venezuela suspenderat) sina handelsblickar mot Kanada och Sydkorea.

Läs mer: Efter 20 års förhandlingar – EU:s största handelsavtal klart