Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Trump förlorar mot de svenska vindkraftverken

Foto: AFP

Donald Trump har förlorat striden mot svenska Vattenfall. I flera år har han försökt stoppa deras vindkraftverk i Skottland, eftersom de skulle störa utsikten från hans golfbana. Men Storbritanniens högsta domstol avslår hans överklagan.

DN har tidigare berättat om den utdragna striden mellan den amerikanska presidentkandidaten Donald Trump och det statliga svenska bolaget Vattenfall.

I havet utanför skotska Aberdeen planerar Vattenfall att bygga en testanläggning med elva vindkraftverk. Det vill inte Donald Trump som har byggt en stor golfbana vid kusten, bara några kilometer från Vattenfalls planerade anläggning. Enligt honom skulle vindkraftverken förstöra utsikten från miljardinvesteringen.

Trumps företag har överklagat tillståndet genom alla skotska rättsinstanser, men förlorat. Därför gick man till Storbritanniens högsta domstol i hopp om att riva upp beslutet.

I dag kom domen:

– En enig domstol avslår överklagan, säger Patrick Hodge, domare i högsta domstolen. Domstolen menar att de skotska myndigheterna agerat i enighet med reglerna och inom sitt mandat när de gett Vattenfall tillstånd.

Vattenfalls projektledare Andy Paine välkomnar beslutet.

– Vi är självklart mycket nöjda med domen. Det här är tredje gången som en domstol enhälligt dömer till vår fördel. Nu ska vi planera för nästa fas i projektet, säger han till DN.

Den amerikanska presidentkandidatens företag –  The Trump organization – går till hårt angrepp mot domstolen.

”Historien kommer att döma de inblandade och utfallet visar den dåraktiga, småaktiga och trångsynta mentalitet som dominerar den nuvarande skotska regeringens farliga experiment med vindkraft”, skriver Trumps företag i ett uttalande.

Donald Trump har sedan 2012 kampanjat mot de planerade vindkraftverken och de politiker som gett Vattenfall tillstånd att bygga dem. Han har jämfört vindkraftverken med Pan Am 103, det flygplan som 1988 sprängdes i en terrorattack som dödade alla 259 personer ombord och ytterligare elva personer när planet slog ned skotska Lockerbie

”Du kommer att på egen hand åsamka Skottland mer skada än någon händelse i hela den skotska historien”, skrev Donald Trump till dåvarande ministern Alex Salmond som låg bakom vindkraftsbeslutet.

Vattenfalls Andy Paine vill inte kommentera Trumps attacker.

– Han använder ett rätt extremt språk. Vårt fokus ligger på att utveckla projektet, vi vill inte distraheras av mister Trump.

Mångmiljardären Trump har lovat att lägga alla pengar som krävs på att stoppa vindkraftverken. I ett tidigare uttalande utesluter han inte att fortsätta driva processen i Europadomstolen.

Framtiden för vindkraftprojektet kan fortfarande vara osäker. Vattenfall har tidigare gjort klart att man letar efter andra investerare som kan ta över. Men efter domen i högsta domstolen säger Andy Paine att man inte har några planer på att dra sig ur.

– Vattenfall kommer att vara kvar och finansiera och bygga projektet. Vi planerar också att vara med i det långa loppet, det här är ett viktigt projekt för att pröva och utveckla ny innovativ vindkraft.

Fördjupning.Slaget mellan Vattenfall och Donald Trump

Han är miljardären som plötsligt leder kampen om den republikanska presidentnomineringen i USA. Men på den här sidan Atlanten utkämpar ­Donald Trump en annan strid – mot Sveriges största statliga bolag. Läs DN:s Mikael Delins reportage om det osannolika slaget mellan Vattenfall och Donald Trump.

Läs mer.Artiklar om Trump

  • Malala: Trumps tal skapar fler terrorister. Den amerikanska fastighetsmiljardären och presidentkandidaten Donald Trump får vass kritik från fredspristagaren Malala Yousafzai för sitt tal om att stänga ute muslimer från USA.
  • Kampen mot IS i fokus i debatt i USA. I en tv-sänd debatt som handlade helt om USA:s nationella säkerhet och kampen mot IS konkurrerade de republikanska presidentkandidaterna om att framstå som tuffast mot terroristerna och mest trovärdig som överbefälhavare.
  • Kravet: Låt inte Trump resa till Storbritannien. Donald Trumps uttalanden om muslimer, och att Londons poliser inte vågar sig in i vissa stadsdelar, får britterna att rasa mot den republikanska presidentkandidaten. Ett upprop att förbjuda honom att resa till Storbritannien har skrivits under av över 70.000 personer.
  • Trump: Inga muslimer till USA. Republikanernas ledande presidentkandidat Donald Trump vill att ”alla muslimer” nekas inresa i USA. Uttalandet har mötts av en proteststorm, men Trump visar inga tecken på att backa.
  • Trump gjorde narr av funktionshindrad reporter. Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump har gjort narr av en funktionshindrad reporter från New York Times. Och Trump fortsätter att hävda att tusentals muslimer firade 11 septemberattackerna trots att det är fel.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.