Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Trump hittade på information om handelsunderskott

USA:s president Donald Trump hittade på fakta om handelsunderskott. Bilden från ett annat tal den 13 mars.
USA:s president Donald Trump hittade på fakta om handelsunderskott. Bilden från ett annat tal den 13 mars. Foto: Alex Gallardo

I ett tal erkänner Donald Trump att han har hittat på information under ett möte med Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Trump ska under mötet ha sagt att USA har ett handelsunderskott med Kanada, fast han egentligen ”inte visste alls”. Informationen visade sig vara fel, enligt Washington Post

Talet, som Wasington Post ska ha en inspelning av, hölls under ett evenemang. USA:s president Donald Trump beskrev då hur han hittat på information i ett möte med Kanadas  premiärminister Justin Trudeau. 

– Trudeau kom och träffade mig. Han är en bra kille, Justin. Han sa, ”Nej nej, vi har inget handelsunderskott med dig, den finns inget sånt, snälla Donald”, berättar presidenten under talet och ska då härmat premiärministerns röst. 

Han fortsätter med att säga att han insisterat under mötet och sagt ”Fel Justin, det har ni visst” trots att han, enligt vad han berättar i sitt tal ”inte visste alls” hur det egentligen förhöll sig. 

Enligt USA:s myndighet för handelsfrågor har USA ett handelsöverskott med Kanada.

Men Donald Trump menar att det är för att el och skogsbruk inte är inräknat i den siffran. Om dessa varor varor räknas in säger Trump att USA förlorar 17 miljarder dollar per år i handeln med grannlandet. 

Handelsunderskott betyder att landet importerar mer än vad de exporterar, och det är något som de senaste veckorna gjort presidenten upprörd. Statistik visar att USA har ett handelsunderskott med flera av sina viktigaste handelspartners. Under 2016 hade EU ett handelsöverskott mot USA på 115,3 miljarder euro.  

Läs mer: USA betalar inte högre EU-tullar än någon annan 

Under förra veckan skrev Trump på ett beslut om höjda tullar på stål och aluminium. Det gällde så kallade strafftullar. Enligt beslutet ska stål få en 25 procent högre tullavgift och tullen på aluminium ska höjas med 10 procent. Mexiko och Kanada har fått tillfälligt undantag från tullarna. Just nu pågår dessutom förhandlingar mellan USA och EU, där EU försöker få USA att inte införa tullar mot unionen.

Trumps tal hölls i Missouri där han samlade ihop pengar till republikanen Josh Hawley som ställer upp mot Claire McCaskill som är demokratisk senator från Missouri. 

Läs mer: ”Handelskrig och ekonomisk kräftgång hjälpte Hitler till makten” 

I talet gick Donald Trump till attack mot USA:s allierade. Han anklagade Europeiska unionen, Kina, Japan och Sydkorea för att blåst USA i årtionden och sa att de har plundrat den amerikanska arbetskraften. 

Han beskrev också det nordamerikanska frihandelsavtalet som en katastrof och uppskattade beskyllde Världshandelsorganisationen för att tillåta andra länder att slå hårt mot USA genom handeln.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.