Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-18 21:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/trump-infor-totalt-embargo-mot-venezuela/

Ekonomi

Trump inför totalt embargo mot Venezuela

Venezuelas president Nicolás Maduro flankerad av Cubas Miguel Diaz-Canel och venezuelanska socialistpartiets president Diosdado Cabello i juli. Foto: Ariana Cubillos/AP

Donald Trump har fattat beslut att omedelbart frysa alla Venezuelas tillgångar i USA och alla affärer med landet. Beslutet motiveras med Nicolás Maduros fortsatta maktkoncentration och brott mot mänskliga rättigheter utövade av hans lojalister.

”All egendom och alla intressen som ägs av Venezuelas offentliga sektor i USA blockeras och får inte överföras, betalas, exporteras, tas ut eller på annat sätt hanteras”, lyder Trumps dekret, en så kallad executive order. Det innebär en kraftig utökning av de redan omfattande sanktionerna mot Venezuela.

När Maduro svor presidenteden i januari, efter ett mycket ifrågasatt val, utlöstes en kris som blivit en stor global angelägenhet. Två veckor senare svor också Juan Guaidó presidenteden och har erkänts som landets interimspresident av bland andra USA, Kanada, Australien, EU och de flesta länder i Sydamerika.

Läs mer: FN – Maduros säkerhetsstyrkor mördar politiska motståndare 

Det redan krisdrabbade Venezuela har därefter präglats av återkommande demonstrationer som slagits ned av säkerhetsstyrkor och en lång rad diplomatiska försök att nå en lösning. Maduros främsta trumf är att har militärens fortsatta stöd, vilket Trump nu hoppas ska vika med de utökade sanktionerna.

Läs mer: Fyra miljoner har flytt Venezuela

Drygt 4 miljoner människor, omkring 10 procent av Venezuelas befolkning, har flytt landet sedan 2014 på grund av allmänt usla förhållanden som försämrades ytterligare med prisraset för olja och amerikanska sanktioner. Mänskliga rättigheter, livsmedel, medicin, bostäder och pengar är några av bristvarorna som får människor att söka sig bort.

Trumps beslut meddelades sent på måndagen, dagen före en internationell konferens om demokrati i Venezuela som arrangeras i Lima, Peru, dit varken Guaidó eller Maduro är inbjudna. USA:s nationella säkerhetsrådgivare och handelsminister Wilbur Ross kommer att delta, liksom toppolitiker från närmare 60 länder, men inte exempelvis Ryssland eller Kina som stöder Maduro.

https://twitter.com/AmbJohnBolton/status/1158556295865294848