Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Trump lika stort hot som terrorn”

Foto: Matt Rourke/AP

Donald Trump som amerikansk president skulle innebära ett större hot mot världsekonomin och politisk stabilitet än ett brittiskt utträde ur EU och en väpnad konflikt i Sydkinesiska sjön, enligt analysföretaget Economist Intelligence Unit.

Varje år rankar det brittiska analysföretaget globala hot som kan få stora konsekvenser över hela världen.

Donald Trump finns med på topp tio. Om han blir republikanernas presidentkandidat och så småningom även USA:s president varnar Economist Intelligence Unit, EIU, för negativa effekter för den globala ekonomin. Trump kan försämra säkerhetsläget och det politiska klimatet i både USA och Mellanöstern.

På den 25-gradiga skalan över de värsta hotbilder hamnar Donald Trump på nivå 12. Han anses därmed lika farlig som att det ökande hotet från jihadistisk terrorism ska destabilisera den globala ekonomin.

Före Trump på hotbildsskalan hamnar en eventuell kraschlandning av den kinesiska ekonomin och att Rysslands inblandning i Ukraina och Syrien övergår i ett nytt kallt krig.

Foto: LAURA BUCKMANFoto: Laura Buckman/AP

Däremot anses Donald Trump utgöra ett större globalt hot än både Brexit och en väpnad konflikt i Sydkinesiska sjön.

”Hittills Donald Trump har gett mycket få uppgifter om sin politik – och den information som finns tenderar att vara i ständig omvandling”, skriver EIU i en kommentar.

Under primärvalskampanjen har Donald Trump varit extremt fientlig mot frihandel och han har upprepade gånger anklagat Kina för att manipulera sin valuta. EIU varnar för att Trumps fientliga uttalanden mot i första hand Kina och Mexiko snabbt kan trappas upp till ett handelskrig.

Donald Trump har upprepade gånger sagt att muslimer ska hindras från att resa till USA. Detta kan enligt EIU användas som ett rekryteringsverktyg för jihadistgrupper och därmed försämra säkerhetsläget.

EIU slår också fast att det är föga troligt att Donald Trump vinner presidentvalet och han ställs mot Hillary Clinton.

Läs mer. Donald Trump
  • Debatten ställs in efter Trumps avhopp
    Det blir ingen debatt mellan de återstående republikanska kandidaterna i primärvalet i nästa vecka. ”Vi har haft tillräckligt med debatter”, säger Donald Trump.
  • Trump varnar för upplopp om eliten stoppar honom
    Efter Donald Trumps framgångar i veckans val ser Republikanernas partielit ut att bara kunna stoppa honom på partikonventet i sommar. Nu varnar Trump om risk för våldsamma upplopp om det sker.
  • I förlängningen utesluts inte ens en partisplittring
    Analys. ”Donald Trump fortsätter att helt dominera det republikanska fältet. Tisdagens primärval gav honom dock inte det försprång han behövde för att säkra nomineringen, och John Kasichs vinst i Ohio kan möjligen göra Trump nervös”, skriver DN:s Sanna Torén Björling.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.