Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 07:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/trump-och-macron-i-improviserat-lunchmote/

Ekonomi

Trump och Macron i improviserat lunchmöte

De båda presidenterna Donald Trump och Emmanuel Macron lunchade och log på hotellterrassen i Biarritz. Foto: Andrew Harnik / AP

Frankrikes president Emmanuel Macron och hans USA-kollega Donald Trump sammanstrålade på lördagsförmiddagen för en, som det beskrivs, improviserad lunch på en terrass vid Hôtel du Palais i Biarritz. De båda presidenterna såg ut att trivas tillsammans, trots att Trump inför fredagens avresa till G7-mötet i Frankrike hotat med att dubbla priset på franskt vin i USA.

USA-presidentens ilska bottnar i att en ny fransk lag om beskattning av it-jättar som Google, Apple, Facebook och Amazon har trätt i kraft. Dessa företag har tidigare navigerat på ett sätt som gjort att de i stort sett helt kunnat undvika att betala skatt i europeiska länder, inklusive Sverige.

Emmanuel Macron under sitt korta tal på lördagsförmiddagen i franska tv-kanalen TF1. Foto: Andrew Harnik / AP

Innan lunchen med Trump hade Macron, intill en fyr och med stranden i fashionabla badorten Biarritz som bakgrund, i ett tv-inslag vänt sig till franska folket och berättat vilka frågor han som värd för G7-mötet tänker driva under sessionsdagarna. Han tog bland annat upp problemet med avskogningen i Amazonas, som även direkt berör Frankrike genom det så kallat översjöiska franska departementet Franska Guyana, som med egen regnskog gränsar till Brasiliens vidsträckta skogsområden.

– Vi ska i samarbete med länderna i Amazonasregionen bekämpa skogsbränderna och investera i återplantering, sade Macron, rapporterar franska tidningen Le Monde.

France-Guyane, tidning med utgivning i Franska Guyanas huvudstad Cayenne, rapporterar på lördagen från G7-mötet i Biarritz, där Emmanuel Macron ”uppmanade alla G7-medlemmar att tillsammans agera för att lösa rådande meningsskiljaktigheter, men också om att undvika ett handelskrig, ett meddelande riktat till Donald Trump”. Tidningen rapporterar även om bränderna i det huvudsakligen brasilianska Amazonas.

Läs mer:

Macron: Jag vill att detta G7 ska vara till nytta