Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Trump och terrordåd skakar om marknaden

Bland annat terrordåden i Spanien ger global marknadsoro.
Bland annat terrordåden i Spanien ger global marknadsoro. Foto: Josep Lago/AFP

Oro kring Donald Trumps framtida politiska möjligheter och terrordåden i Spanien ger global marknadsoro.

Börser världen över backar när investerare i stället söker säkrare placeringar.

Gårdagens nedgång på New York-börsen var den procentuellt näst största under 2017 när S&P 500 backade med hela 1,5 procent.

Detta som en konsekvens av att tilltron till att president Donald Trump ska få igenom skattelättnader minskat betänkligt. Dessutom bidrar spekulationer om att Vita husets ekonomisk-politiske rådigvare Gary Cohn är på väg bort till oron som sedan spridit sig vidare globalt.

Under gårdagskvällen inträffade också terrordådet i Barcelona där minst 13 personer ska ha dödats.

Asienbörser stängde under förmiddagen nedåt, till exempel Nikkei-index i Tokyo är nu nere på den lägsta nivån under en tremånadersperiod.

Även de europeiska börserna, däribland Stockholmsbörsen, backar där bland annat bank- och resesektorn tar stryk under morgonens handel. Storbanker som franska BNP Paribas och Deutsche Bank går bakåt under morgonens handel. Flygbolag som Ryanair, Easyjet och Lufthansa backar alla mellan 2,3 och 3,2 procent.

Spanska flygplatsoperatören AENA är minus 1,6 procent under morgonens handel.

I gengäld stiger priset på guld i anslutning till att investerare söker säkrare placeringar. Vid 10-tiden på förmiddagen hade guldpriset gått upp 0,5 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.