Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 03:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/trump-skjuter-pa-beslut-om-biltullar/

Ekonomi

Trump skjuter på beslut om biltullar

Trump skjuter upp tullbeslut om bilar. Foto: Justin Sullivan/AFP

Trumpregeringen skjuter upp beslutet om att införa tullar på bilar och bildelar till USA i ett halvår, rapporterar Reuters med hänvisning till ett uttalande från Vita huset.

Beskedet öppnar upp för fortsatta handelssamtal med EU och Japan.

Rätta artikel

USA:s handelsdepartement har sedan tidigare rekommenderat införandet av tullskydd för USA:s bilindustri med hänvisning till rikets säkerhet, men eventuella tullar beslutar ytterst presidenten om.

Trump har gett USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer i uppdrag att föra samtalen med berörda länder och rapportera tillbaka om läget inom 180 dagar.

Trump har samtidigt sagt att en del av importen av bilar och lastbilar till USA har försvagat landets ekonomi och utgör hot mot rikets säkerhet.

Förslaget om biltullar har fått hård kritik från flera framstående kongressledamöter från Trumps parti, Republikanerna.

Uppgifterna om att Trump skulle besluta att skjuta fram beslutet om biltullar har tidigare läckt ut och rapporterats av bland annat nyhetsbyrån Reuters.

Läs även: Kina skärper tonen mot USA 

Ämnen i den här artikeln:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt