Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Trump införde de nya hårda tullavgifterna

00:48. Donald Trump har skrivit på det kritiserade beslutet om 25 procent högre tullar på stål och 10 procent på aluminium. Enligt presidenten är det en fråga om nationell säkerhet för USA.

Strax efter klockan 21.30 förklarade USA:s president Donald Trump att de nya, hårda ståltullar som många menar kan komma att starta ett handelskrig, kommer att införas.

Som så ofta när Donald Trump offentliggör ett av sina större beslut så gjorde han det också den här gången omgiven av personer direkt påverkade av det. I det här fallet av amerikanska stål- och aluminiumarbetare i Rooseveltrummet i Vita huset. Arbetare som ombetts komma i sina arbetskläder och med sina hjälmar under armen.

Trump kallade dem ”otroliga” och ”mycket speciella”, också det något Trump tagit för vana att göra.

– En stark stål- och aluminiumindustri är direkt nödvändigt för ett land, för vår militär. Men stål- och aluminiumtillverkningen har minskat kraftigt i USA. Fabriker har stängts över hela USA. Detta har inte bara blivit en social katastrof utan också en militär katastrof. Det ska förändras nu, sa Trump innan han förklarade att han kommer att införa de nya tullarna.

– Detta är ett sätt att skydda vårt lands nationella säkerhet, sa han också.

– Vi vill skydda våra arbetare och våra företag. Men det blir ingen skatt om stålet görs här. Vill ni inte betala skatten så flytta tillverkningen hit. Nu ser vi fram emot att öppna många nya fabriker.

Presidenten hoppas på att andra länder nu ska flytta sin tillverkning till USA för att slippa tullarna.

Beslutet har varit ett av Donald Trumps mest ifrågasatta under hans dryga år som president. Under tisdagen avgick Donald Trumps ekonomiske rådgivare Gary Cohn i protest mot de nya tullarna och aktiemarknaden har varit orolig sedan det första Twitterinlägget.

De nya strafftullarna innebär 25 procents skatt på allt importerat stål och 10 procent på aluminium. Men med två undantag:

Två grannländer kommer att undantas – i alla fall tillfälligt. Kanada och Mexiko ”erbjuds” ett undantag på obestämd tid, uppger nyhetsbyrån AP. Andra har uppgett att de två länderna kommer att undantas under en period av 30 dagar som sedan ska kunna förlängas. 

Men, förlängningen görs enbart om förhandlingarna om det nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta går som Donald Trump vill. Endast de länder som ”behandlar oss rättvist när det gäller såväl handel som militärt” kommer att få undantag från tullarna, har Trump sagt.

Enligt nyhetsbyrån Reuters, som talat med Mexikos finansminister Ildefonso Guajardo, kommer Mexiko inte att ge efter för kravet på att förändra Nafta:

– Vi kommer under inga omständigheter att böja oss för den typen av påtryckningar, sa Guajardo.  

Nyhetsbyrån AP uppger också att alla länder inbjuds att förhandla fram undantag från de nya reglerna. I praktiken bilaterala avtal med USA.

EU har gjort klart att man inte kommer att låta strafftullarna genomföras utan att man själva kommer att vidta åtgärder:

– Om Donald Trump genomför sitt förslag då har vi en hel arsenal till vårt förfogande som gör att vi kan svara, säger Pierre Moscovici, EU:s handelskommissionär till Reuters.

Klockan 22 skrev Trump under  besluten. De nya tullreglerna kommer att träda i kraft inom 15 dagar.

Under sitt tillkännagivande på torsdagen pekade Trump på hur andra presidenter låtit stålindustrin förfalla.

– Mitt viktigaste jobb är att hålla befolkningen säker, sa han. 

Det var med början den 4 mars som Donald Trump i en serie av inlägg på Twitter, som sträckte sig över två dagar, skrev att USA:s ”vänner och fiender” utnyttjat USA och orsakat den amerikanska stålindustrins död.

”För att skydda vårt land så måste vi skydda det amerikanska stålet!”, skrev Trump i ett inlägg den 5 mars.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/970644394591309824

Läs mer: Partikollegers kritik mot Trumps tullar fortsätter 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.