Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-12 11:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/trump-tiktok-forbjuds-i-usa/

Ekonomi

Trump: Tiktok kommer förbjudas i USA

00:56. Tiktok kommer att förbjudas i USA, säger president Donald Trump.

Vita huset har sagt att mobilappen Tiktok ska förbjudas i USA – och har hävdat att användaruppgifter riskerar att nå Kina.

Nu uppger två källor för Reuters och Bloomberg att Tiktoks kinesiska ägare kan sälja den amerikanska delen – men uppgifterna har inte bekräftats.

Redan i veckan meddelade Donald Trump att den populära appen Tiktok kan komma att förbjudas i USA, något han upprepade efter sitt besök i Florida på fredagskvällen. 

– Vi kommer att förbjuda Tiktok i USA, sa Trump till reportrar på presidentflygplanet Air Force One.

Nu uppger två källor för Reuters och Bloomberg att Tiktoks kinesiska ägarbolag Bytedance efter hårda förhandlingar kommit överens med Vita huset om att sälja ägandet i den amerikanska delen av Tiktok. Affären är inte klar, enligt källorna, som säger att köparen blir Microsoft som då får kontroll över användardata för amerikanska användare. 

Vita huset och Microsoft har inte kommenterat uppgifterna.

Vita huset har tidigare hävdat att personuppgifter från Tiktoks användare riskerar att hamna hos den kinesiska regeringen. I slutet av juni förbjöd Indien Tiktok efter gränsstrider med Kina och menade att appen är ”skadlig för Indiens självständighet och integritet”.

Även i Europa är myndigheter misstänksamma. Europeiska dataskyddsstyrelsen, EDPB, har valt att inrätta en arbetsgrupp för att få en bild av appens utbredning i EU och för att ”samordna potentiella åtgärder”, skriver TT.

Bytedance har tidigare tillbakavisat anklagelserna och sagt att den kinesiska regeringen inte har någon tillgång till data från appens amerikanska användare och att informationen lagras utanför Kina.

På Tiktok publicerar användarna korta videofilmer av sig själva. Appen har uppskattningsvis 800 miljoner aktiva användare.

Läs mer:

USA överväger att förbjuda Tiktok

Säkerhetslag får Tiktok att lämna Hongkong 

Amerikansk senator om Tiktok: Kan utgöra en säkerhetsrisk

Ämnen i artikeln

USA
Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt