Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/trump-utlyser-nationellt-nodlage-hindrar-samarbeten-med-utlandska-telekomforetag/

Ekonomi

Trump utlyser nationellt nödläge: Kinesiska Huawei svartlistas

Kinas president Xi Jinping och USA:s dito Donald Trump under ett möte i Peking i november 2017. Foto: Andy Wong/AP

USA:s president Donald Trump har utlyst ett ”nationellt nödläge” som hindrar amerikanska företag från att samarbeta med utländska telekomföretag, rapporterar Washington Post.

Beslutet drabbar bland annat den kinesiska telekomjätten Huawei, som är starkt kritisk.

Rätta artikel

I det upptrappade handelskriget mellan USA och Kina har president Donald Trump nu utfört ännu ett drag. Han har undertecknat en order som syftar till att skydda amerikanska kommunikationsnät från utländskt spionage, skriver Washington Post.

Undertecknandet innebär att presidenten utlyser ett så kallat ”nationellt nödläge”. Beslutet ger federala myndigheter utökade befogenheter att hindra amerikanska företag från att göra affärer med utländska bolag som medför risk för nationens säkerhet.

Enligt Washington Post ser beslutet ut att vara riktat mot Kina, då ett av de företag som påverkas av ordern är det kinesiska telekomföretaget Huawei. 

USA:s handelsdepartement meddelar att de lägger till Huawei och 70 dotterbolag på en så kallad ”enhetslista”, vilket innebär att amerikanska leverantörer behöver en licens för att göra affärer med telekomjätten, rapporterar Reuters.

Tilltaget gör det betydligt svårare för Huawei att köpa utrustning av amerikanska företag samtidigt som det blir svårare för bolaget att sälja vissa produkter på grund av företagets beroende av amerikanska leverantörer, enligt handelsdepartementet. En representant för departement säger att det finns rimliga skäl att tro att ”Huawei är involverade i aktiviteter som står i konflikt med USA:s nationella säkerhet”.

USA:s handelsminister Wilbur Ross säger att ordern syftar till att skydda från ”utländska motståndare till landets informations- och kommunikationsteknik”.

– Under Donald Trumps styre kommer amerikanerna att kunna lita på att data och infrastruktur är säker, säger Ross.

Handelsdepartementet får nu 150 dagar på sig att utarbeta en plan för att verkställa ordern.

Den kinesiska telekomjätten Huawei är som väntat starkt kritisk till USA:s nya it-nödläge, som inte nämner företaget vid namn men tolkas som riktat mot kinesiska intressen.

”Att införa restriktioner mot Huaweis verksamhet i USA kommer inte att göra USA säkrare eller starkare. Det hänvisar bara USA till sämre och dyrare alternativ”, skriver bolaget i en kommuniké, som antyder att frågan kommer att drivas i domstol:

”Obefogade inskränkningar bryter mot Huaweis rättigheter och väcker andra allvarliga juridiska frågor.”

Läs mer: Besked om uppskjutna biltullar gladde Wall Street

Kina höjer tullar på vissa USA-varor – USA-börserna rasade 

USA höjer återstående tullar – Kina varnar för motåtgärder