Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 15:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/trumpagt-byggforetag-forlitar-sig-pa-papperslosa/

Ekonomi

Trumpägt byggföretag förlitar sig på papperslösa

Foto: Saul Loeb/AFP

Samtidigt som Donald Trump skruvar upp tonläget mot papperslösa invandrare och intensifierar myndigheternas jakt på dem avslöjar Washington Post att ett byggföretag ägt av presidenten till stor del förlitar sig på latinamerikanska hantverkare utan uppehållstillstånd.

Donald Trump äger ett stort företagsimperium, Trump Organization, med verksamhet inom branscher som fastigheter, kasinon, hotell, golfbanor och underhållning. När han blev president avsade han sig driften av konglomeratet, som nu sköts av hans söner.

Jakten på papperslösa latinamerikanska invandrare står högt på Trumps inrikespolitiska dagordning. Han har kallat inströmningen av migranter från Latinamerika för en ”invasion” som måste hejdas.

I veckan genomfördes presidentadministrationens hittills största räd mot invandrare utan uppehållstillstånd, när 680 personer greps i Mississippi.

Men det finns en klyfta mellan Trumps politik och hur hans eget bolag agerar, visar en granskning av tidningen Washington Post. Delar av Trump Organization har gjort sig beroende av arbetare som kommit till USA utan visum.

Byggföretaget Mobile Payroll Construction LCC har under nära 20 års tid anlitat ett kringresande lag av specialiserade hantverkare, som bland annat byggt murar, fontäner och vattenfall och renoverat byggnader på en rad av Trumps golfklubbar och andra anläggningar.

Den här gruppen hantverkare utgörs till stor del av latinamerikaner som tagit sig över gränsen utan arbets- eller uppehållstillstånd, många av dem ecuadorianer. Den anses pålitlig och skicklig och har fått smeknamnet ”Los Picapiedras” – ”Familjen Flinta”.

En av arbetarna, 55-årige Jorge Castro från Ecuador, berättar för Washington Post att han arbetat på sju Trumpanläggningar, senast en golfklubb i norra Virginia, och förser också tidningen med dokument och bilder som visar detta.

En annan ecuadoriansk hantverkare, Edmundo Morocho, säger att han instruerats av en förman på Trumps bolag att köpa ett falskt uppehållstillstånd ”i ett gathörn” i New York.

En tredje medlem i den kringresande hantverksgruppen, Luís Sigua, publicerade i december 2014 på Facebook en bild där han poserar tillsammans med Donald Trump, som gör tummen upp.

Eric Trump, som i dag är en av Trump Organizations högsta chefer, sade i januari att bolaget gjorde stora ansträngningar för att identifiera anställda som lämnat falska uppgifter om uppehålls- och arbetstillstånd och att sådana personer skulle få sparken.

På golfanläggningarna har också sådana kontroller gjorts, och minst 18 anställda har fått gå på de grunderna. Men på byggföretaget har inget förändrats, enligt nuvarande och tidigare anställda där som tidningen intervjuat.

Branschexperter menar att Trumps konglomerat har en konkurrensfördel av att anställa papperslösa, särskilt när konjunkturen är het. De som saknar uppehållstillstånd är benägna att vara lojalare och klaga mindre på tuffa arbetsvillkor, och arbetsgivaren behöver inte förse dem med exempelvis sjukvårdsförsäkring.

Donald Trump har på frågan om huruvida hans bolag anställt papperslösa svarat ”jag vet inte, för jag driver dem inte”, men även fortsatt:

– Men jag skulle säga att troligen varenda klubb i USA har det, för vad jag förstår är det så folk har drivit sin business.

De byggarbetare Washington Post talat med säger att cheferna på byggföretaget brytt sig föga om vilken rättslig status de anställda haft, inte heller efter det att presidenten höjt tonläget mot papperslösa.

– Om du är en bra arbetare spelar papper ingen roll, säger Jorge Castro.

Gruppen som kallas Los Picapiedras bestod för några år sedan av mellan 25 och 30 personer men har efter hand minskat till färre än 10.

Användningen av papperslösa arbetare på Trumps byggföretag är det senaste exemplet på klyftan mellan retoriken och realiteterna i Trumps affärsimperium som Washington Post granskat.

Sammanlagt har tidningen sedan i januari intervjuat 43 invandrare utan legal status som är eller har varit anställda i någon del av Trump Organization.