Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 18:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/trumps-nya-kinautspel-fick-borsen-att-falla/

Ekonomi

Trumps nya Kinautspel fick börsen att falla

USA:s president Donald Trump antydde att handelsavtalet med Kina kan få vänta. Foto: Nicholas Kamm/AFP

Handelsavtalet mellan USA och Kina kan få vänta till efter det amerikanska presidentvalet i november 2020. Det antydde president Donald Trump på tisdagen och fick börsen att falla.

Donald Trump, som befinner sig i London för att delta i Natos 70-årsjubileum, fick marknaden att reagera sedan han plötsligt svängt när det gäller sina tidigare uttalanden om ett avtal mellan USA och Kina innan årets slut.

– På ett sätt tycker jag att tanken på att låta ett avtal med Kina vänta till efter valet är lockande, men de vill ha ett avtal nu och vi måste undersöka om avtalet kommer att bli bra, sa Donald Trump till journalister i London skriver CNBC.

På frågan om han själv kunde se en deadline för ett avtal svarade presidenten nej.

– Jag har ingen deadline, sa Trump enligt New York Times.

Donald Trump fick stöd av sin handelsminister Wilbur Ross som menade att vänta med avtalet kan gynna USA eftersom det skulle ”ta bort det övertag som Kina i dag tror sig ha”.

Dow Jones föll med 100 punkter redan på tisdagsmorgonen amerikansk tid och fick då Trump att kommentera detta med att det rörde sig om ”småpotatis”. Några timmar senare hade indexet tappat ytterligare 350 punkter och såg då ut att fortsätta nedåt i sitt största fall på två månader.

Bland förlorarna fanns Intel och Apple som båda tappade 2,7 procent.

Om de två länderna inte har nått en handelsöverenskommelse före den 15 december kommer USA att införa ytterligare miljarder dollar i tullar mot Kina, bland annat mot bärbara datorer och smarta telefoner.

Samtalen mellan länderna har pågått i omkring ett år.