Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Trustbuddy försätts i konkurs

Kraschen i låneförmedlaren Trustbuddy är ett faktum. Den nya styrelsen har tidigare varnat för att bolaget är på obestånd och Nasdaq OMX konstaterar nu att handeln i bolagets aktier inte kommer att återupptas.

Trustuddys affärsidé var att förmedla mindre lån mellan privatpersoner. Men den nya ledningen upptäckte kort efter sitt tillträde att långivarnas pengar gick till något annat, helt emot företagets regler.

Läs mer: FI: Bolaget måste upphöra med sin verksamhet omedelbart

På måndagen försattes Trustbuddy i konkurs. Simon Nathanson, styrelseordförande i bolaget uppger att ”som en konsekvens av de oegentligheter som begåtts, pågående diskussioner med bolagets intressenter, konstaterad likviditetsbrist samt att vi inte längre kan bedriva tillståndspliktig verksamhet, kan Trustbuddy inte fortsätta att bedriva sin verksamhet”.

Enligt Simon Nathanson ska den nya styrelsen och ledningen hjälpa till på alla sätt i konkursprocessen så att alla intressenter får en rättvis behandling.

Läs mer: Trustbuddys ordförande lämnar styrelsen

Trustbuddy har uppenbarligen inte varit en ”pålitlig kompis”. Bolaget sjösatte här om året en verksamhet som innebar att man tillhandahöll en plattform för personer som hade svårt att få lån på traditionellt sätt.

Trustbuddys affärsidé var att erbjuda ”peer-to-peer”-tjänster som innebär att privatpersoner lånar pengar av varandra via nätet. Priset för lånen låg väl i linje med de ifrågasatta sms-lånen. Ett lån på exempelvis 2 500 kronor av en annan privatperson via Trustbuddy innebar en effektiv ränta på inte mindre än 150 procent.

Till sist var Finansinspektionen tvungen att slå till mot Trustbuddy och andra bolag som driver motsvarande verksamheter. Från årsskiftet 2014/2015 krävdes att bolagen skulle ha FI:s tillstånd.

Läs mer: FI ska granska fem ”peer-to-peer”-lånebolag

I förra veckan tog den nya ledningen för företaget kontakt med FI och samtidigt lämnade den nya styrelsen för Trustbuddy in en polisanmälan. Företaget börsnoterades också nyligen och i slutet av förra veckan stoppades handeln i bolagets aktier. Nu kommer alltså beskedet att Trustbuddy försätts i konkurs.

”Som tidigare kommunicerats har en utredning som initierats av den nya ledningen i TrustBbuddy AB indikerat att allvarliga oegentligheter har förekommit inom bolaget”, förklarar Nasdaq OMX i ett pressmeddelande. ”Bolagets tjänster kommer fortsatt att vara stängda, och handeln i aktien kommer inte att återupptas”, skriver Trustbuddy.

Tingsrätten i Stockholm har utsett Lars-Henrik Andersson, från advokatfirman Lindahl, till konkursförvaltare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.