Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

TT stoppar avtal med SD-tidning – efter två timmar

Skärmdump från Samtidens hemsida på onsdagens förmiddag.
Skärmdump från Samtidens hemsida på onsdagens förmiddag.

Nyhetsbyrån TT:s omdiskuterade avtal med Sverigedemokraternas nättidning Samtiden stoppades efter bara två timmar.

– Vi tycker att de inte höll sig till leveransvillkoren i avtalet. Därför har vi stoppat vår leverans till dem, säger TT:s redaktionschef Mats Johansson.

I slutet av april blev det känt att SD hade förhandlat fram ett leveransavtal med TT. Reaktionerna blev starka, inte minst på TT-redaktionen, men det försvarades med historiska och demokratiska argument.

– Vad vi såg bröt mot våra villkor. Vi får se om det här stoppet blir tillfälligt eller permanent, men jag vet inte när sådana diskussioner ska hållas, säger Mats Johansson.

På vilket sätt bröt de?

– På sidan fanns material som var markerat TT, men som inte kom från oss.

Vad var det för material?

– Det går jag inte in på.

Om det fanns flera artiklar som signerats med TT är oklart, men ett exempel är det som skämdumpen ovan visar. Beslutet om leveransstopp kom två timmar efter att Samtiden publicerats. Något senare på förmiddagen släcktes sajten helt.

Jan Sjunnesson, chefredaktör för Samtiden, bekräftar att han varit i kontakt med TT, men säger att det var en betaversion som publicerats och att olika tekniska system inte kommunicerat med varandra som de skulle. Det är skälet till så man blev tvungna att stänga ned och göra om, enligt honom.
 
– Som det är nu har TT haft synpunkter på hur våra texter presenteras, och det är naturligtvis rätt och riktigt. Det kan man så klart beklaga. Men det här är alltså en betaversion och vi kommer att lansera den färdiga tidningen om några veckor, och då tar vi gärna emot synpunkter, säger Jan Sjunnesson.
 
Menar du att det är ett misstag att ni skrivit under en egen artikel med TT?
 
– Ja, det är klart. Det är ett tekniskt misstag. Det är en betaversion vi jobbar med.
 
TT säger att de har avbrutit leveranserna av nyheter till er. Innebär det att ni inte kan starta tidningen?
 
– Det vill jag inte kommentera.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.