Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Tuff tid för svensk pappersindustri

Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Tidningskrisen slår med full kraft mot pappers­industrin och flera storbolag tappar i vinst.”Nu gäller det att överleva tills man hittar en ny volymprodukt”, säger Maria Hollander, vd för Paper Province.

I början av sommaren stod det klart att Stora Enso varslar 2 500 personer, varav 750 i Sverige, 650 i Finland och övriga i andra länder. Orsaken är bland annat vikande efterfrågan på tryckpapper och beskedet kommer trots att bolaget varslade en gång i höstas och redan lagt ner produktionen vid flera pappersmaskiner i industrierna vid Hylte och Kvarnsveden.

Men Stora Enso är inte det enda bolaget som har det tufft på papperssidan. Delårsrapporter från exempelvis Holmen och Billerud-Korsnäs visar på stora vinsttapp hittills i år. Jämför man 2012 års resultat med året före syns också rejäla förändringar för flera av de stora skogsbolagen. Bland annat tappar Billerud-Korsnäs, SCA och Holmen i vinst.

Enligt analytiker som DN har pratat med har de sjunkande vinsterna flera orsaker. Förutom minskad efterfrågan på tidningspapper handlar det om att den svenska kronan har varit stark och att exporten till Europa har minskat på grund av ekonomiska oroligheter. Det kan i vissa fall också bero på engångsposter och stora investeringar.

– Framtiden för branschen är tudelad. Efterfrågan på kartong och förpackningar ökar medan den allmänna trenden är att produktionen av tidningspapper går ner, säger en av analytikerna.

Maria Hollander som är vd på pappersklustret Paper Province ser att branschen står inför en strukturell omvandlig och menar att tidningskrisen nu slår till med full kraft.

– Det kan faktisk vara så att vi står inför ett möjligt virkesöverskott i Sverige. Tidigare har vi varit oroliga för motsatsen. Nu gäller det att hitta ett nytt användningsområde för skogsråvaran och för företagen handlar det om att överleva tills vi hittar nästa stora volymprodukt, säger hon.

Enligt Maria Hollander kan det ta fem till tio år innan man hittar en produkt som skogsbolagen kan producera i stället för tryckpapper. Hon tror exempelvis att det kan handla om ett drivmedel som ersätter fossila bränslen.

– Men för att nå dit krävs mycket forskning och utveckling och att hela branschen samarbetar, säger hon.

Förra veckan blev det klart att sammanlagt 230 anställda på Stora Ensos bruk i Skoghall i Värmland och Fors bruk nordost om Avesta blir de första som varslas i sommarens aviserade sparpaket.

– Det här är en del i ett normalt effektiviseringsprogram och vi gör det för att stärka konkurrenskraften hos våra framgångsrika verksamheter, säger Stora Ensos Sverigechef Mats Nordlander.

Både i Skoghall och i Fors tillverkar man förpackningar och kartong, produkter, som till skillnad från tidningspapperet, spås sälja bra i framtiden.

– Vi investerade en miljard på bruket i Skoghall i fjol och cirka 300 miljoner i år så man kan säga att vi både gasar och bromsar, säger Mats Nordlander.

Av Stora Ensos bruk i Sverige tillverkar ungefär hälften tryckpapper och hälften kartong eller förpackningar.

I verksamhetens finländska del har man kommit fram till att det är möjligt att ändra inriktningen på en fabrik från tryckpapper till förpackningar.

– Men i analysen kom vi fram till att det just nu inte är aktuellt i Sverige. Fabrikerna är inte byggda så att det skulle vara lönsamt att styra om produktionen.

Betyder det att fabrikerna läggs ner om produktionen inte är lönsam?

– Så länge folk läser papperstidningar kommer industrin att tillverka tryckpapper. Vi har så konkurrenskraftiga enheter att vi tror att vi kommer att tillverka papper länge.

Hur ser du på framtiden?

– När det gäller förpackningar så ser vi att efterfrågan ökar i samband med en växande medelklass. Marknader som är viktiga för oss nu är bland annat Kina, Paki­stan, Indien och Polen.

Räcker de här besparingarna?

– Vi lever i en föränderlig värld och jag kan inte svara för hur den ser ut om ett år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.