Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Tuffare regler för snabblåneföretag

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Konsumentverket granskar hur två bolag som förmedlar sms-lån skött kreditprövningen av sina kunder. Besluten, som kommer i dagarna, är en följd av nya regler för den omstridda verksamheten.

Sms-låneföretagen har fått kritik för att låna ut pengar för lättvindigt vilket lett till att tiotusentals män­niskor hamnat i en lånefälla. Sedan ett drygt år tillbaka gäller nya regler. Företagen måste få tillstånd av Finansinspektionen för att bedriva verksamhet och de måste löpande rapportera in uppgifter om verksamheten.

Bolagen måste också göra ordentliga kreditprövningar av sina kunder. De nya reglerna ger också Konsumentverket möjlighet att granska om företagen följer reglerna.

Konsumentverket har granskat två bolag. I mars begärde Konsumentverket in uppgifter om underlag som legat till grund för kredit­bedömningen. I brevet skriver myndigheten: ”Kreditprövningen ska grundas på tillräckliga uppgifter om konsumenternas ekonomiska förhållanden. Krediten får beviljas endast om konsumenten har ekonomiska förutsättningar att fullgöra avtalet.” Om företagen brister i kreditprövningen kan Konsumentverket varna och utfärda sanktionsavgifter. Om överträdelsen är allvarlig kan bolaget tvingas sluta lämna krediter.

Anna Hult, jurist på Konsumentverket, vill inte säga vad beslutet kan bli eller om bolagen kommer att få kritik i någon form. Anledningen till granskningen av de två bolagen är att de fått tillstånd.

– Vi granskar om de följer de rutiner de har anmält. Det är första gången vi granskar bolag som fått tillstånd och det kommer fortsätta att vara ett kontinuerligt arbete, säger Anna Hult.

Antalet anmälningar till Konsumentverket är ganska lågt och det är sällan låntagare som anmäler. I  stället handlar det om föräldrar till barn som lånat pengar eller privatpersoner som reagerat på marknadsföring.

– Vi har sett att det varit problem med marknadsföring och avtalsvillkor genom åren, säger Anna Hult.

Finansinspektionen har fått in drygt hundra ansökningar som en följd av de nya reglerna. Alla handlar inte om rena snabblåne­företag eftersom även andra aktörer, exempelvis företag som beviljar krediter vid köp av olika produkter, också omfattas av de nya reglerna. Totalt har drygt 20 företag fått sina tillstånd.

Tidigare kunde privatpersoner förmedla snabblån, men nu krävs att det är ett företag. Finansinspektionen granskar också om de ansvariga är lämpliga för verksamheten.

– Vi har märkt att kraven gjort att vissa aktörer försvunnit från marknaden, säger Johan Terfelt, avdelningschef på Finansinspektionen.

Det är oklart om de nya reglerna påverkat storleken på utlåningen. Tidigare gjorde Kronofogden sammanställningar av antalet lån som hamnat hos myndigheten.

I samband med regeländringarna gör inte Kronofogden sammanställningarna längre och skyldigheten att rapportera om utlåningen till Finans­inspektionen börjar gälla först när bolagen fått tillstånd.

– Det kan dröja till nästa år innan det finns relevant statistik som vi kan publicera, säger Johan Terfelt.

I Kronofogdemyndighetens statistik kan man se att antalet låntagare som fått problem med snabblån ökat de senaste åren. Förra året ökade antalet anmälningar om obetalda lån med 14 procent till rekordnivån på 57.000.

– Det är en marknad som fortsätter att öka och det gäller för konsumenten att vara medveten om att det kan få väldigt stora konsekvenser och fundera på om det finns andra utvägar, säger Tina Häggmark, kommunikatör på Kronofogden.

– Det kan vara svårt att betala igen lånen på 30 dagar, fortsätter hon.

En statlig utredning som ska vara klar om ett år ska ta fram nya regler för marknaden. Kostnadstak så att räntor och avgifter inte blir större än summan som lånas ut är ett av förslagen som ska utredas.

Krav på skriftliga godkännanden och tak för hur hög ränta som får tas ut är andra åtgärder som kan bli aktuella.

Fakta.Lån upp till 15000 kronor

I Kronofogdens statistik om obetalda snabblån definieras lånen som lån på belopp på 500– 15 000 kronor med löptider på upp till 12 månader.

Högst andel obetalda snabblån 2014 fanns i  åldersgruppen 26– 35  år (32 procent). Lägst andel fanns i  gruppen 66 år och äldre.

Män har en större ­andel obetalda snabblån än kvinnor, 58 procent mot 42 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.