Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-07 00:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/tui-satsar-pa-resor-och-evenemang-i-norden/

Ekonomi

Tui satsar på resor och evenemang i Norden

Bild 1 av 2 Jessica Enbacka, vd Tui Nordics.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 2 Jessica Enbacka tillträdde sin tjänst i början av coronapandemin.
Foto: Alexander Mahmoud

Tui Nordics snabba återstart blev ett bakslag när ett flyg till Rhodos stoppades. Nu berättar vd Jessica Enbacka om att bolaget ska konkurrera om resor även i Sverige, en satsning som fått extra fart på grund av corona-pandemin.

– Du kan boka hotellnätter i Norden, men även utflykter och upplevelser genom oss. Det här är ett sätt att skaffa nya affärsben.

Hur många skulle säga ja till att bli chef för ett företag där verksamheten kraschat helt och framtidsutsikterna är minst sagt gråa? Jessica Enbacka svarade ja i vintras när världen började inse att pandemin skulle komma.

– Det är klart att att man reflekterar över svårigheterna, men samtidigt vet jag efter 20 år i bolaget att tuffa perioder också föder nya möjligheter.

Som vadå?

– Att skynda på vår ambition att bredda resandet genom fler resealternativ än sol- och bad, och ändå ge service. Och så kopplar vi det till att även erbjuda utflykter och evenemang på resmålet.

Här är Musement en viktig bricka, ett italienskt företag med en bokningsplattform som Tui-koncernen köpte hösten 2018. 

– Den använder vi redan på våra normala sol- och baddestinationer, men vi har ambitionen att sprida den över hela världen i takt med att vi lanserar nya former av resande. Nyligen blev det klart att plattformen också ska användas av booking.com.

Jessica Enbacka säger att företaget ska bredda sitt utbud.
Jessica Enbacka säger att företaget ska bredda sitt utbud. Foto: Alexander Mahmoud

Lösningen har också lanserats så sakteliga även i Sverige under pandemin samtidigt som Tui Nordic börjat sälja hotellpaket, där det också kan ingå hyrbil.

– Vi börjar i Sverige för det är där vi har kunnat resa, men det går redan nu att boka bland annat hotellnätter i Norden via oss. Allteftersom kommer vi att lägga till mer service och mer erbjudanden.

Ni ska konkurrera med andra resebyråer om det nordiska resandet?

– Ja, och här har vi kraften av att ha en stark ägare i ryggen. Vår bas är sol och bad, men när folk vill resa även på andra sätt vill vara en partner även där.

Tyska TUI, börsnoterat, med 70.000 anställda, säkrade redan i mars, ett lån på motsvarande 19 miljarder kronor från den statliga tyska utvecklingsbanken KfW. Det har gett trygghet även åt dotterbolaget Tui Nordics, där fortfarande merparten av de 500 anställda är korttidspermitterade. Samtidigt har man aviserat att dra ned på flera tusen tjänster, hur det slår i Norden blir klart senare i sommar.

– Vi var snabba med att ansöka om korttidsarbete i alla fyra länder, men som organisation kan vi också vara flexibla. Vi äger till exempel inte så många egna flyg. Det hjälper oss att hålla ut, säger Jessica enbacka.

Trista tider brukar innebära att man kan förvärva bolag?

– Det finns alltid med som möjlighet, men det ligger inte högst på vår agenda just nu. Vi vill bygga tillbaka resandet. Det kommer att ta några år innan vi är tillbaka till det normala.

Hur vet ni att det blir normalt igen?

– Vi ser det nu, när det har blivit OK att resa till tio länder igen. Vi kommer att ha färre destinationer än vanligt, men flygen kommer att vara fulla. Och bokningarna för nästa år har ökat dramatiskt.

Tui Nordics var snabbt ute när regeringen gav grönt ljus för bland annat Grekland från den 30 juni. Men det första flyget till Rhodos skapade sådana rubriker att det andra som skulle ha gått på torsdags ställdes in av det grekiska turistministeriet

TUI har i likhet med SAS försökt få specialtillstånd för att få landa i Grekland, men misslyckats.
TUI har i likhet med SAS försökt få specialtillstånd för att få landa i Grekland, men misslyckats. Foto: Alexander Mahmoud

Vad gick fel?

– Fel och fel...Det blev en debatt, och med kort varsel ändrades beskedet Jag var på plats och märkte ingen oro hos folk. Det låg väl andra avvägningar bakom, som jag inte har inblick i. Men det är bara att acceptera.

Nu går nästa resa till Grekland kommande vecka i stället, sedan blir det också Mallorca och Kroatien, möjligen Cypern. För hösten säljer man resor även till Thailand, Kap Verde och Mexico.

– Tittar man några år framåt så tror jag att inte minst den yngre generationen vill fortsätta resa - de är globala och vill uppleva det autentiska i världen, inte bara digitalt.

Men rätt många i den generationen är också klimatmedvetna?

– Och där har vi ett ansvar driva utvecklingen framåt och har också under åren gjort stora miljöinvesteringar. Turismen är en stark kraft för ekonomisk utveckling i många av de länder vi reser till, men själva transporterna är ett problem. Här vill vi jobba med effektivare flygplan men också verka för att det produceras betydligt större mängder biobränslen.

Läs också: En sargad bransch försöker lyfta igen 

Tui i blåsväder över miljöpåstående 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt