Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 14:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/tullverket-for-fa-foretag-har-forberett-sig-for-brexit/

Ekonomi

Tullverket: För få företag har förberett sig för Brexit

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Tullverket oroar sig över att många företag som handlar med Storbritannien ännu inte har ansökt om de tillstånd de kan behöva om britterna lämnar EU om en månad utan avtal.

– Ja, vi anar att det borde vara många fler som ansökt, säger Kristina Sejnehag, chef för verkets kompetenscenter tillstånd.

Den sista oktober lämnar Storbritannien EU – och som det ser ut just nu blir det en hård Brexit där landet lämnar utan ett utträdesavtal och därmed utan en övergångsperiod på drygt ett år.

Ur handelssynpunkt blir Storbritannien i det fallet ett så kallat tredje land redan från den 1 november. 

För svenska företag som har handel med Storbritannien, men inte med något tredje land, innebär det ökad administration och med det ökade kostnader. Och vad de framför allt behöver är en särskild registrering som kallas för Eorinummer.

– Om man inte har ett sådant nummer sedan tidigare behöver man ansöka om det, säger Kristina Sejnehag.

– Det är inte särskilt komplicerat att ansöka och det tar inte lång tid, tillägger hon.

Men det kan också finnas andra tillstånd som företag behöver, beroende på vilken verksamhet de har. Det kan till exempel gälla tillstånd för att lagra en importerad vara i Sverige, eller tillstånd för snabbare tullklarering och betalningsanstånd för tullavgifter.

– Det vi är angelägna om är att varje företag gör en analys och går igenom sina egna flöden för att se vad det är för behov man har, säger Sejnehag.

– De bör fråga sig hur det ser ut i det egna företaget; vad som behövs för att förhindra att det blir ett stopp i flödena, tillägger hon.

Tullverket förväntar sig att det ska komma en ökning av antalet ansökningar, i synnerhet från företag som har handel med Storbritannien men inte med något tredje land. 

Ändå har den ökning som kommit hittills varit liten. Det borde ha varit betydligt fler vid det här laget.

– Ja det tycker vi. Vi anar att det borde vara fler än de vi ser, säger Sejnehag.

Häromveckan skickade verket ut närmare 6.000 brev till företag som verket vet driver handel med Storbritannien. Kristina Sejnehag uppmanar dock att företagare också går in på Tullverkets hemsida. Via tjänsten Tullsvar går det att få besked om det mesta som gäller tillstånd efter Brexit.

Tullverkets tillstånd syftar till att underlätta företagens handel. Men det kan också finnas andra tillstånd som behövs och som ges av andra myndigheter.

Hos Kommerskollegium finns en lista över vilka myndigheter som kan ge sådana tillstånd.

Läs mer: Finansiella nav pressas av Brexit