Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Tung kapitalförvaltare varnar för Brexit

Storbritanniens premiärminister David Cameron.
Storbritanniens premiärminister David Cameron. Foto: Action Press

Ett utträde ur EU skulle vara ett tungt bakslag för både Storbritannien och EU. Den brittiska tillväxten blir lägre, oro uppstår på finansmarknaden och EU förlorar en av sina största bidragsgivare. Den varningen kommer från världens största kapitalförvaltare Blackrock.

Blackrock sällar sig till raden av aktörer på finansmarknaden som varnar för ett nej i sommarens folkomröstning om Storbritanniens medlemskap i EU.

En färsk analys från kapitalförvaltaren slår fast att ett utträde skulle medföra såväl oro på finansmarknaden som längre komplicerade procedurer för Storbritannien att förhandla sig till olika handelsavtal.

Samtidigt förlorar EU en av de större bidragsgivarna till unionens budget och en stark röst för fri handel, hävdar Blackrock.

Kapitalförvaltaren varnar också för oro på marknaden inför folkomröstningen. Särskilt sårbart är det brittiska pundet som skulle pressas av ett utträde, som riskerar att försämra Storbritanniens bytesbalans.

Risker finns också för att Storbritannien skulle förlora i handel vid ett utträde. EU står för ungefär hälften av Storbritanniens handel och lämnar landet EU tror man det blir svårare att få tillträde till den gemensamma marknaden.

Dessutom försvagas förmodligen den viktiga finansindustrin i Storbritannien, tror Blackrock. Det skulle innebära lägre skatteinkomster till landet och försämra handelsbalansen.

Men bara ekonomi kommer inte avgöra folkomröstningen. Blackrock konstaterar att frågan om invandring, terrorism och gränskontroller hör till de frågor som oroar den brittiska befolkningen mest och som kan spela en avgörande roll när beslutet ska tas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.