Tungt mostånd mot Telias tv-affär - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Tungt motstånd mot Telias tv-affär – politiker vill granska affären

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) gillar inte Telias planer.
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) gillar inte Telias planer. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Telias köp av Bonnier Broadcasting möts av kritik från politiken. Under fredagseftermiddagen kallade näringsminister Mikael Damberg (S) in bolagets styrelseordförande Marie Ehrling till ett möte. 

– Staten har varit tydlig under en längre tid mot bolaget att staten inte har några ambitioner att äga marksänd tv, säger han. 

Nyheten om att Telia Company, med staten som största ägare, köper Bonnier Broadcasting för 9,2 miljarder kronor fick ett kyligt mottagande av politikerna. Under ett möte på fredagseftermiddagen klargjorde näringsminister Mikael Damberg sin ståndpunkt för Telias styrelseordförande Marie Ehrling. Han anser inte att det är lämpligt att Telia äger TV4. 

– Vi kommer att granska affären, framför allt utifrån ett medieperspektiv. Staten har varit tydlig mot bolaget under en längre tid med att det inte finns några ambitioner om att äga marksänd tv, säger Mikael Damberg. 

Efter granskningen väntar dialoger med Moderaterna och näringsutskottet. Affären ska även genomgå en konkurrensprövning hos EU-kommissionen. 

– Det blir med största sannolikhet en lång process som kanske inte är avgjord förrän mot slutet av nästa år. Det kan också bli en prövning om sändningstillståndet när man byter ägare, säger Mikael Damberg. 

Den svenska staten äger 37 procent av aktierna i Telia. I Bonnier Broadcasting ingår utöver TV4 bland annat Fotbollskanalen, C More, och finska MTV. 

Kan det bli aktuellt för staten att sälja hela eller delar av aktieinnehavet i Telia? 

– Det finns inget försäljningsmandat av Telia från Riksdagen. Moderaterna tittade på detta under förra mandatperioden och kom fram till att det fanns säkerhetspolitiska argument mot en sådan väg framåt, säger Mikael Damberg. 

Köpet uppges vara en del i Telia Companys satsningar på tv i takt med att kunderna konsumerar mer rörligt innehåll. Samtidigt ska Bonnier Broadcasting få hjälp av Telia i konkurrensen med internationella jättar som Netflix och Amazon. 

– Över tid tror jag att vi kan förbättra tv-upplevelsen i olika format, på olika platser och i olika skärmar, säger Telias vd Johan Dennelind. 

Han anser inte att beslutet om förvärvet av Bonnier Broadcasting ligger hos staten. 

– Vi har noterat att vissa ägare är positiva och vissa är negativa. Det här är inget beslut för ägarna, det är ett styrelsebeslut. Vi har bedömt att den här affären kan gå igenom en konkurrensprövning och därför vill vi göra den, säger han.

Är det ett sätt att göra sig av med staten som ägare?

– Det finns ingen sådan koppling från mitt perspektiv. Det här är en affär som är bra för våra ägare som skapar värde för våra ägare, som vi tror väldigt mycket på och som dessutom är strategiskt rätt för oss. Ingen kan vara överraskad. Den här typen av affär har vi pratat om i flera år så det ligger helt i linje med vad vi har sagt att vi ska göra, säger Johan Dennelind. 

Affären får kritik även från annat politiskt håll. Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson anser att det är ”djupt problematiskt” att staten blir dominerande på mediemarknaden.

– Den här affären borde inte bli av, regeringen har varit väldigt passiv och duckat i frågan, säger hon.

Vad bör regeringen göra i nuläget?

– Om den här olyckliga affären blir av bör staten överväga att sälja Telia, säger Elisabeth Svantesson.

Även Sverigedemokraterna är mycket kritiska till affären. 

– Det här innebär ju att i princip all marksänd tv har staten som mellanhand. Det är ju ingenting som direkt präglar västerländska demokratier, säger riksdagsledamoten Mattias Bäckström-Johansson (SD). 

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger att affären är ”extremt olämplig”. 

– Vitsen att ha flera tv-kanaler är ju att de ska spegla en mångfald och att det ska finnas konkurens mellan dem. Att staten tar över ägandet av TV4 utöver Public service leder till en maktkoncentration som är olämplig. Regeringen bör stoppa detta, säger Björklund. 

Centerpartiets näringspolitiska talesperson Helena Lindahl skriver i ett mejl till DN att affären inte är optimal.  

– Vi ser generellt att statens stora innehav av bolag är ett problem eftersom det finns en inbyggd problematik med att man å ena sidan stiftar lagar för näringslivet och å andra sidan är en stor bolagsaktör som tävlar på marknadsmässiga villkor med privata aktörer, skriver Lindahl. 

Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson sällar sig till raden av kritiska röster. 

– Public service har ju bildats efter flera statliga utredningar för att bilda en stark och oberoende Public service. Helt plötsligt får Telia ett sidospår att köpa upp TV4 utan att det har föregåtts av någon politisk diskussion och blir någon sorts offentlig mediekoncern. Det blir för oss problematiskt, säger Ulla Andersson (V). 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.