Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Risk för turbulent på börsen när rapporterna släpps – stabila bankvinster väntas

Först ut att rapportera bland storbankerna är SEB. Arkivbild.
Först ut att rapportera bland storbankerna är SEB. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Under veckan som kommer släpps flera tunga kvartalsrapporter från en rad stora företag och banker. Experterna räknar med en del börsturbulens, men tror på ett gott slut.   

– Det kan bli en intensiv och svajig vecka, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.  

Det finns ingenting som tyder på att den högkonjunktur vi befinner oss i skulle ha vikit av och experterna tror att vi står inför en period kantad av positiva rapporter från många bolag. 

– Industrin har gått väldigt bra och lär fortsätta göra det. Det är inte heller något speciellt kring bankerna. Vissa bolag lär komma med både bra och dåliga överraskningar som gör att börsen rör sig både upp och ner, men som helhet tror jag den har stärks litegrand efter veckan, säger Joakim Bornold. 

När det kommer till storbankernas rapporter, som alla släpps mellan tisdag och torsdag, ska man enligt honom inte räkna med några större överraskningar. 

– Det kommer vara fyra stabila resultat, men det ska bli intressant att höra hur de hanterar alla nya aktörer på bolånemarknaden, säger Joakim Bornold. 

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, kommer också att lägga extra vikt vid just bolånen och hoppas kunna se om den ökade konkurrensen på marknaden gett något avtryck på storbankerna. 

– Bolånen har ju varit deras kassako och nu bara det senaste året har det kommit ett gäng nya aktörer, så det blir spännande att se hur det påverkar både deras bolånevolymer och deras marginaler på bolånen, säger Johanna Kull. 

I tider av handelskrig och tullfighter rekommenderar hon också att titta extra noga på de exporterande verkstadsbolagen. Så sent som i onsdags hotade Trump med att tullbelägga en rad nya kinesiska varor och hans relation med EU är inte heller helt okomplicerad. 

– Jag kommer att ha ett extra öga på vd-kommentarerna för att se om man kan utläsa någonting mellan raderna där. Hur de tror det kommer att påverka framtida försäljning och lönsamhet, om det finns planer på att flytta produktion eller liknande, säger Johanna Kull. 

Joakim Bornold har en något lugnare inställning till handelskonflikterna. Han tror det är för tidigt för att dra några slutsatser om vilka som blir vinnare och förlorare i ett eventuellt handelskrig. 

Däremot är han intresserad av den svala bostadsmarknaden och hur byggbolagen påverkas av den. 

– Alla kommer inte överleva på lång sikt, men de som tar sig igenom det här kommer att ha väldigt goda möjligheter framöver. Det handlar om vem som rider ut stormen med minst skada, säger Joakim Bornold. 

På bilsidan blir Volvos kvartalsrapport särskilt intressant. De har haft flera flaskhalsar och produktionstak som både begränsat och kostat tidigare. 

– Det blir intressant att se om de lyckats rida ut det där. Kommer de loss med de problemen har de en jättebra marknad globalt att jobba på, säger Joakim Bornold.

Tunga rapporter kommande vecka

17 juli: Sandvik, Husqvarna, Investor och SEB.

18 juli: NCC, Ericsson, Handelsbanken och Swedbank.

19 juli: Volvo, Nordea, SKF, Fingerprint Cards och Nordea.

20 juli: Skanska, Telia Company, SSAB, Boliden och Atlas Copco.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.