Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-12 09:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/turisterna-har-atervant-till-are-stor-okning-i-ar/

Ekonomi

Turisterna har återvänt till Åre: ”Stor ökning i år”

Bild 1 av 2 När reserestriktionerna hävdes kom bokningen snabbt igång i Åre. Antalet besökare är fler i år jämfört med i fjol.
Foto: Peter Lydén/Pressens bild
Bild 2 av 2 När DN besökte Åre inför påskhelgen fanns en stor oro för smittspridningen.
Foto: Alexander Mahmoud

Slutet på vintersäsongen var tuff, men under sommaren har turisterna återvänt till Åre. Både hotell och restauranger har hög beläggning. 

– Jag kan nog tala för hela Åre, det är bättre än en normal sommar, och då ska man veta att norrmännen inte är här, säger Nicklas Sjögren Berg på Skistar.

I coronapandemins begynnelse fick skidorterna bära skulden. Den österrikiska alpbyn Ischgl blev snart en symbol för ohämmad spridning på vilda after ski-fester. Ischgl blev ”Europas Wuhan”, och kort därpå blev Åre ”Sveriges Ischgl”.

Det blev ett abrupt slut på vintersäsongen för de svenska skidorterna. Redan i slutet av mars stängde Åres klassiska festställen och i början på april meddelade Skistar att hela liftsystemet skulle stängas. Säsongspersonalen på hotell och restauranger sades upp i förtid.

Nu är situationen en annan.

– Vi har en fullspäckad cykelsäsong, jag håller precis på att öppna upp krogen och har som tur är mycket att göra. Så jag har tyvärr inte tid att prata just nu, säger Sara Broman, som driver restaurangen Carins krog.

– Vi har mycket att göra nu och kan tyvärr inte svara, ljuder telefonsvararen hos äventyrsarrangören JoPe fors och fjäll.

DN ringer till restauranger, hotell och äventyrsguider. Alla är upptagna. I receptionen på hotell Granen kommer förklaringen: mycket är fullbokat.

– Vi hade en väldigt bra julimånad förra året, men vi har haft en stor ökning i år. Den stora skillnaden är att det bara är svenska turister nu, säger hotellchefen Johan Hansson.

Hotellet är vanligtvis öppet året runt, men i år tvingades de hålla stängt i tre månader mellan mars och juni. Sedan sommaröppningen har hotellet i stort haft full beläggning. På frågan om han är orolig för smittspridningen svarar Johan Hansson att det är lätt att hålla avstånd, men att det inte verkar vara så många som är bekymrade.

– Vi följer ju Folkhälsomyndighetens rekommendationer och har vidtagit de åtgärder man ska. Sedan måste jag väl säga att vi får extremt få frågor om det. De som väljer att resa kanske tyvärr inte funderar så mycket på det, säger Johan Hansson.

Bild 1 av 2 ”Den största delen av vår verksamhet bygger på mars och april. När det blev tvärstopp blev det jättekännbart”, säger Peter Glyt som driver lunch- och afterskistället Årehyddan. Här med dottern Tova Glyt, från DN:s reportage i mars.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 2 ”Det är jäkligt kul att det kommer igång igen”, säger Peter Glyt om sommarsäsongen i Åre. Nu hoppas han på en bra, och hyfsat normal, vinter.
Foto: Alexander Mahmoud

I slutet av mars träffade DN Peter Glyt, som driver lunch- och afterski-stället Årehyddan mitt i en av Åreskutans backar. Då beskrev han situationen som ”Tjernobyl” – allt hade försvunnit på en dag. 

Att turisterna nu har hittat tillbaka är positivt menar han, men att hämta in de tappade intäkterna från mars och april är omöjligt.

– Nu är det mycket cyklister och vandrare, men det är ingenting som vi kan leva på. Vi är ett jättestort ställe på vintern, men en pytteliten verksamhet på sommaren. Nu håller jag tummarna för att det blir en något så när normal vinter. 

Siffror från Telia visar att besökare strömmar till fjällvärlden. Men Niclas Sjögren Berg, som är Skistars destinationschef i Åre, upplever inte att turisterna medför problem.

– Jag tycker att folk i allmänhet och gäster sköter sig väldigt bra, man följer de restriktioner vi har satt upp, säger han.

Sedan veckan efter midsommar håller Skistar liftarna öppna för vandrare och cyklister. Där märks en ökning jämfört med förra året.

– Boendena är också något mer uthyrda än vid samma tidpunkt i fjol. Jag kan nog tala för hela Åre, det är bättre än en normal sommar, och då ska man veta att det dessutom är utan att norrmännen är här. Så det är verkligen en trend att vara i fjällvärlden.

Micael Widerström, smittskyddsläkare i Region Jämtland-Härjedalen, säger att de har märkt av en väldigt snabb nedgång av antalet coronafall sedan midsommar. Då var mellan 8-10 procent av provsvaren positiva – nu är siffran nere på 1-2 procent.

– Jag blev väldigt förvånad över att smittsamheten sjunkit. Vi gjorde till och med extratester för att kolla att analyserna stämde och att det inte var fel på våra maskiner. Men att det går ner väldigt fort verkar vara en nationell trend.

Han påpekar att de, läget till trots, inte har slappnat av. Genom mobila teststationer i varje kommun provtar de alla med minsta symtom, även turister.

– Vi känner oss oroade över att det också kan gå upp ganska snabbt om folk börjar bli slarviga med följsamhet till rekommendationer, säger Micael Widerström. 

Läs mer: Smittan sätter stopp för skidfesten i Åre 

Läs mer: Så blev skidparadiset i Alperna en hemlig smitthärd för svenskar 

Ämnen i artikeln

Skistar
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt