Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Turkiet förlorar semesterfirare till Spanien

Alanya i Turkiet.
Alanya i Turkiet. Foto: Action Press

Oroligheterna i Turkiet gör att svenskarna väljer andra resmål i sommar.

Resekoncernen TUI rapporterar att bokningarna till landet minskat med 40 procent.

– Den siffran återspeglar även vår verksamhet, säger Leyla Öfverström, informatör på Fritidsresegruppen.

De senaste månadernas våldsupptrappning i Turkiet verkar ha fått de svenska sommarresenärerna att tänka efter en extra gång när sommarens solsemester ska bokas.

Turistjätten TUI som omfattar resebolag över hela världen – däribland svenska Fritidsresor – rapporterar att antalet semesterbokningar till landet minskat drastiskt jämfört med föregående år.

– Hela gruppen ser en nedgång med 40 procent och det återspeglar även vår verksamhet, säger Leyla Öfverström, informatör på TUI Nordic/ Fritidsresegruppen.

UD avråder från alla resor till Turkiets närområde mot Syrien och uppmanar svenskar som befinner sig i landet att vara vaksamma på offentliga platser, större turistattraktioner och offentliga byggnader.

Och efter de senaste sprängattentaten i miljonstäderna Ankara och Istanbul – som bland annat krävt tio tyska turisters liv – och en situation som närmast kan liknas vid ett inbördeskrig i landets sydöstra delar ser svenska resenärer nu ut att välja andra resmål.

Trots det tror Leyla Öfverström att intresset för det populära turistlandet är fortsatt starkt.

– Vi ser att vi har väldigt mycket trafik på våra sidor. Det har vi sett sedan några månader tillbaka. Men vi ser också att vi har färre bokningar till just Turkiet än förra året vid den här tiden. Så det verkar som att det fortfarande finns ett intresse för Turkiet men att man kanske är mer avvaktande med sitt bokande.

Samtidigt konstaterar hon att bokningarna till Grekland och Spanien har ökat.

Ett resmål som sticker ut Fritidsresors bokningskalender i sommar är Gran Canaria.

– Bokningarna till Gran Canaria har ökat. Det är också intressant eftersom Gran Canaria normalt sett är ett populärt vinterresmål, säger Leyla Öfverström.

Även på Ving ser man att antalet bokade resor till Turkiet har minskat jämfört med föregående år. Och nu har man valt att minska reseutbudet till landet.

– Vi ser också en minskning i intresset för Turkiet. Vi har tagit ner vår kapacitet där med 30 procent, det är också ungefär så mycket som efterfrågan har minskat, säger Magdalena Öhrn informationschef på Ving.

– Det har varit väldigt mycket om alla oroligheter i landet i media, så det är klart att det haft viss påverkan. Samtidigt följer vi alla UD:s rekommendationer, och det har varit väldigt lugnt runt våra populäraste resmål i Turkiet – där ligger Alanya i topp, fortsätter hon.

När resenärerna väljer bort Turkiet ser Ving – precis som konkurrenten Fritidsresor – ett påtagligt ökat intresse för Spanien och Grekland.

– Grekland och Mallorca är väldigt populärt i sommar, och även Kroatien är väldigt hett, säger Magdalena Öhrn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.