Turkiet fortsätter peka ut USA för att ha attackerat Turkiets valuta - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Turkiet kallar valutafallet en ”tydlig attack”

Turkiets finansminister Berat Albayrak.
Turkiets finansminister Berat Albayrak. Foto: Yasin Akgul/AFP/TT

Turkiets finansminister Berat Albayrak beskriver den turkiska valutans fall som en ”tydlig attack” i en intervju på söndagskvällen. Samtidigt fortsatte liran att falla när börserna i Asien öppnade.

Finansminister Albayrak var tydlig när han pekade på yttre faktorer som liggande bakom den egna valutans fall. Albayrak sa också att Turkiet under måndagen kommer att vidta åtgärder för att minska den oro som finns på marknaden.

Också Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har pekat på yttre påverkan när det gäller valutans fall. 

Tidigare i veckan har Erdogan riktat hård kritik mot USA när det gäller Fethullah Gülen som i dag lever i exil i USA men av Turkiet pekats ut som hjärnan bakom den misslyckade kuppen i Turkiet 2016. Turkiet kräver att USA lämnar ut Gülen, något USA hittills vägrat vilket fått president Erdogan att ”byta en strategisk Natoallierad mot en pastor”.

Men kritiken har också riktats mot de tullar på stål och aluminium som införts under USA:s president Donald Trump.

– De har försökt att uppnå det de inte klarat att göra genom provokationer och ett kuppförsök med pengar den här gången, sade Erdogan enligt den turkiska tidningen Hurriyet.

Erdogan har kallat detta för ett ”ekonomiskt krig”.

– Det handlar om en operation mot Turkiet. Den syftar till att tvinga Turkiet att ge upp inom varje område från ekonomi till politik, att få Turkiet att falla på knä, sade Erdogan till tidningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.