Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 15:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/tusen-svenskar-strandsatta-utomlands/

Ekonomi

Tusen svenskar strandsatta utomlands

Foto: Martina Holmberg/TT

Omkring 8.000 svenskar har fått utrikesdepartementets hjälp att ta sig hem från olika håll i världen under pandemin. Ännu befinner sig åtminstone tusen strandsatta utomlands.

– Vi bedömer att det finns ungefär tusen svenska medborgare utomlands och som har kontaktat UD eller ambassader med en uttryckt vilja att resa hem till Sverige. Siffrorna förändras hela tiden och en exakt uppgift är svår att slå fast, det finns säkert de som vill hem utan att de för den sakens skull kontaktat oss, säger Hanna Rehn på UD:s pressjour.

Svenska staten har sedan februari, genom departementet och beskickningar, kunnat hjälpa omkring 8.000 svenskar till lösningar för hemresor. Inom det nordiska och europeiska samarbetet har man exempelvis kunnat lotsa människor till omkring 300 avgångar inom den kommersiella passagerartrafiken.

Därtill har andra svenskar fått plats på cirka 20 så kallade assisterade utresor, det vill säga flyg som är särskilt insatta för medborgare till sina respektive hemländer. Dessa avgångar har arrangerats från alla håll i världen, exempelvis Peru, Spanien, Indonesien, Marocko, Filippinerna, Gambia och Cypern. 

– Några fler assisterade utresor är inte planerade nu. För de som har fått hjälp på det viset så är det förenat med en kostnad som är i samma storleksordning som kommersiella biljetter, eller högre, så därför brukar vi i första hand hjälpa till att hitta avgångar i reguljärtrafiken, säger Hanna Rehn.

För den som saknar anhöriga med pengar eller en försäkring som täcker den här sortens utgifter finns möjlighet att ansöka om ekonomiskt bistånd från UD. Det är ett alternativ först när alla andra möjligheter är uttömda och biståndet är återbetalningsskyldigt.

Läs mer: Många svenskar fortfarande fast utomlands: ”Inne på vår elfte biljett”

Ämnen i artikeln

UD
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt