Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Tusenlappar i vinst när elpriset rasar

Foto: Jessica Gow/TT

Elpriset för januari ser ut att bli det lägsta sedan 2007. Priset landar på cirka 29 öre/kWh – och enligt jämförelsesajten Elskling är det möjligt att få med sig det historiskt låga priset till år 2020.

Nu kommer ännu en "värmande" bekräftelse för villaägare och andra elförbrukare, en ny bottennotering av elpriset. Inte sedan 2007 har priset varit så lågt som nu. Enligt elbolaget GodEls sammanställning av spotpriserna på den nordika elbörsen Nord Pool väntas elpriset för januari 2015 att landa på cirka 29 öre/kWh.

– Elpriset fortsätter befinna sig på låga nivåer på grund av det milda vädret och den goda tillgången på vattenkraft. Stundals har även mycket vindkraftverk pressat priserna, säger GodEls elexpert Björn Dahlberg.

Han tror också att framtiden också ser ljus ut vad gäller priset. Annat var det den rekordkalla vintern 2010 då elpriserna toppade med nära 70 öre/kWh. Bortsett från den elchocken har dock priset över tid sjunkit. Enligt GodEls sammanställning ligger nu priset straxt över prisnivån 2007 som var 25 öre/kWh.

Energimarknadsinspektionen: Här hittar du det billigaste elpriset för dig

Prisraset innebär att elkostnaden för en villa i Stockholmstrakten har blivit över 3 400 kronor lägre jämfört med 2010. Beräkningen bygger på en årsförbrukning på 20 000 kWh. Toppåret 2010 låg förbrukningskostnaden för Stockholmsvillan på drygt 19 000 kronor. Samma villa hade 2014 en elkostnad 15 700 kronor, enligt företaget Elskling.

Däremot går utvecklingen av nätkostnadernas andel av hushållets totala elkostnader åt det rakt motsatta. 2010 var den var årskostnaden i procent av nätavgifter och elhandel 25 procent. I fjol hade den fast nätavgiftens andel ökat till 35 procent eller 8 500 kronor mot 6 550 kronor år 2010, enligt Elsklings beräkningar.

Läs mer: Så mycket el drar dina apparater

Faraz Azima, vd för företaget Elskling, beskriver elmarknaden som fortsatt stabil där tillgången i de stora vattenmagasinen är normalt samtidigt som kärnkraften producerar i hygglig omfattning vilket gynnar dagens låga priser alla med rörliga elkontrakt.

– Men även de som väljer fasta elavtal kan binda sina elpriser på en historiskt låg nivå och det för lång tid framöver, säger han.

Faraz Azima tror att det är möjligt för hushållen att binda sina elavtal på dagens låga nivåer runt 30 - 35 öre.

– Man kan få bra avtal från 3 månader upp till kanske fem år, tror han.

Björn Dahlberg konstaterar att elförbrukningen förra året var den lägsta på 28 år i Sverige. Samtidigt finns mycket förnyelsebar energi i systemet som pressar priserna, konstaterar han.

Att elförbrukningen gått ner i Sverige beror bland annat att några pappersbruk som är storförbrukare av el lagt ner verksamheten. Det som kan driva upp elpriserna igen är om råvarupriserna börjar stiga igen och inte minst Tyskland får fart på sin produktion, enligt Faraz Azima.

– De tyska elpriserna hänger samman med priserna i Sverige, stiger de i Tyskland ökar de också i Sverige, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.