Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 21:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/tusentals-jobb-kan-forsvinna-for-ford/

Ekonomi

Tusentals jobb kan försvinna för Ford

Ford Mustang Cabriolet på bilmässa.
Ford Mustang Cabriolet på bilmässa. Foto: Jacques Wallner

Den amerikanska fordonsjätten Ford överväger att dra ned personalstyrkan i Europa med tusentals anställda som en del av en bred omstrukturering av den förlustbringande verksamheten. Bolaget utesluter inte en stängning av fabriker.

Det rapporterar Bloomberg News och Financial Times.gg: från femte stycket)

Rätta artikel

Ford sysselsätter för närvarande 54.000 i Europa vid 15 anläggningar i huvudsak i Tyskland, Storbritannien och Spanien.

– Det kommer att bli väsentliga förändringar i hela regionen. Vi kommer att titta på alla möjligheter, kommenterar Steven Armstrong, Fords chef för Europa.

Personalminskningen ska så långt som möjligt genomföras med frivilliga avgångar, uppger bolaget, som inte anger hur många som kan komma att beröras av åtgärderna.

Enligt analytiker kan Ford globalt komma att minska antalet anställda med 24.000 som en del av pågående och planerade strukturåtgärder, skriver Financial Times.

Ford har redan aviserat planer på att upphöra med produktionen vid en anläggning i Bordeaux och för samtal med fackföreningar gällande en fabrik i Tyskland. En översyn av ett samriskbolag i Ryssland väntas bli klar före halvårsskiftet, enligt Bloomberg.

Ford lanserade i fjol ett globalt omstruktureringsprogram som ska spara 14 miljarder dollar, sedan verksamheterna i både Europa och Asien vänt till förlust.

Tunga investeringar i utvecklingen av elfordon och osäkerheten kring Brexit har satt ytterligare press på flertalet fordonstillverkare.

Ämnen i den här artikeln:

Ford
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt