Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 10:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/tusentals-riskerar-att-missa-kvarskatten/

Ekonomi

Tusentals riskerar att missa kvarskatten

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kvarskatt? Det är dags nu. Senast på tisdag måste pengarna vara inne hos Skatteverket, annars kan det komma riktigt surt efter.

TT Text

1,8 miljoner svenskar har fått tråkiga besked från Skatteverket i form av kvarskatt.

”Alla har mycket att tänka på och kvarskatten kan vara lätt att missa. Vi vill därför påminna alla skattebetalare att titta en extra gång i sin digitala brevlåda och inte vänta in i det sista med betalningen”, skriver Johan Krantz, analytiker på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

Enligt Skatteverket betalar de allra flesta i tid, men i januari i år lämnades 34.000 skattekrav som avsåg 2017 över till Kronofogden. För 9.500 personer av dem som då hamnade hos Kronofogden fanns inga tidigare skulder där, och de flesta av dem, två tredjedelar, betalade också sin skuld inom 30 dagar.

Detta visar, enligt Skatteverket, att de skulle ha kunnat undvika de extrakostnader som hanteringen via Kronofogden innebär.

När skulden hamnar där kostar det 600 kronor extra i avgift. Dessutom riskerar den som inte betalar att få en betalningsanmärkning, som bland annat gör det svårare ett ta lån, hyra en lägenhet eller skaffa telefonabonnemang.

Läs mer: Spara till pension som egenföretagare