Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Tusentals säger upp tv-avgiften

Bara sedan i fredags har Radiotjänst tagit emot mer än 8.000 uppsägningar av tv-avgiften, enligt färska siffror från bolaget i Kiruna. I dagarna kommer Radiotjänst att skicka ut ett brev till mer än 100.000 nya kunder.

I fredags beslutade Högsta förvaltningsdomstolen att datorer, surfplattor och internetanslutna telefoner inte är avgiftspliktig utrustning, eftersom de inte ursprungligen är avsedda som tv-mottagare. Sedan dess gör licensbetalare avanmälningar på telefon, med e-post, brev eller på Radiotjänsts hemsida och fler uppsägningar är att vänta.

– Det handlar om dryga 8.000 uppsägningar som vi har hunnit med att hantera. Hur stor kön är ser vi inte riktigt, säger Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst.

Till att börja med ville Radiotjänst behandla Högsta förvaltningsdomstolens dom som en ny praxis, utan retroaktiv verkan. Nu har de ändrat sig. De som har påförts tv-avgift på grund av datorinnehav har också rätt till återbetalning.

Hur stora återbetalningar rör det sig om?

– Det är jättesvårt att säga i kronor och ören, det beror på när de här personerna påfördes avgift. Någon kanske påfördes avgift i förra veckan, nån annan för ett och ett halvt år sedan. Vi jobbar väldigt intensivt med att upprätta inte bara en snabb och effektiv, utan en säker process för återbetalningssystematiken. Så fort vi kan kommer vi att lägga upp mer information om den på vår hemsida, säger Johan Gernandt.

Maximalt är det möjligt att få återbetalning från den 1 februari 2013, vilket i så fall skulle innebära mer än 2.000 kronor. De närmaste dagarna kommer Radiotjänst att skicka ut ett brev till alla kunder som har påförts avgift under den aktuella perioden. Förra året fick Radiotjänst 100.000 nya kunder och för alla som kräver att få sin avgift tillbaka görs en utredning i varje enskilt fall.

Varför gör ni inte en automatisk återbetalning till dem som har blivit påförda tv-avgift på grund av datorinnehav?

– Någon automatik går tyvärr inte att upprätta, eftersom vi inte för register över utrustningstyp, alltså om man har blivit påförd avgift för dator eller någon annan tv-mottagartyp.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.