Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Två storägare har bestämt sig – klart att Nordea flyttar till Finland

Snart står det klart att flyttlasset går till Finland.
Snart står det klart att flyttlasset går till Finland. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nordea kommer att flytta sitt huvudkontor till Finland. Frågan är i princip klar sedan bankens tredje och fjärde största ägare beslutat sig att rösta med styrelsens förslag att byta hemvist.

På torsdag eftermiddag kommer Nordeas aktieägare med stor sannolikhet att klubba igenom att bankens juridiska hemvist blir i Finland. 

Bankens tredje största ägare, pensionsförvaltaren Alecta, har beslutat att rösta enligt styrelsens förslag.

–  Det har varit en ganska lång process, men vi ville göra en grundlig analys. Vi kommer att rösta ja. Avgörande för oss har varit att Nordea hamnar inom EU:s bankunion, säger Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta.

Dessutom har Alecta fått löften av Nordeas största ägare Sampo om att banken ska behålla sin valberedning och att de fackliga organisationerna även i fortsättningen har representanter i Nordeas styrelse. 

Också Nordeas fjärde största ägare, Swedbank Robur, kommer att rösta ja. I normala fall brukar man inte meddela sina ställningstaganden i förväg, men i ett pressmeddelande skriver Swedbank Robur:

”Med utgångspunkt i den information som Swedbank Robur för närvarande har inhämtat och analyserat kommer Swedbank Robur att rösta ja till styrelsens förslag om flytt av Nordeas huvudkontor till Helsingfors”. 

Swedbank Robur baserar sitt beslut på att Nordeas styrelse ”kommit fram till att det för Nordea som nordisk bank är väsentligt att verka inom den europeiska bankunionen med samma förutsägbarhet och regelverk som de europeiska banker som de konkurrerar med - till gagn för kunder, aktieägare och anställda”, skriver pensionsförvaltaren i pressmeddelandet. 

Eftersom de största ägarna, finska Sampo och Nordea-fonden, har starka band till styrelsen är det i dagsläget svårt att se att tillräckligt många ägare kan samla tillräckligt motstånd för att fälla förslaget.

För att beslutet ska gå igenom krävs att två tredjedelar av de närvarande rösterna ger sitt klartecken.

Aktiespararna samlar in fullmakter från mindre aktieägare för att försöka bromsa flytten.

I fredags deklarerade pensionsförvaltaren AMF, Nordeas åttonde största ägare med 1,64 procent av rösterna, att man går emot styrelsens förslag. 

När det gäller Nordeas argument att banken måste vara inom EU:s bankunion förklarar AMF:s kapitalförvaltningschef Javiera Ragnartz i ett mejl till DN att man tycker att bolag i första hand ska följa och anpassas sig till rådande regelverk. 

”Det finns argument för en flytt, men vi tycker inte att de har en sådan tyngd, så som det har framkommit i det här läget, att de räcker för att säga ja till förslaget”, skrev hon.

Kommer AMF:s pensionssparare att förlora på Nordeas flytt? På vilket sätt?

– Det är svårt att bryta ut och spekulera kring hur en enskild åtgärd som den föreslagna skulle påverka börskursen, och bolagets långsiktiga utveckling, men i dagsläget tror vi att det vore bättre om man inte går vidare med förslaget, skriver Javiera Rgnartz. 

Bland övriga svenska ägare är det känt att fonden Didner & Gerge, Nordeas tionde största ägare, är tveksam till flytten och inte kommer att närvara vid stämman.

– Om vi går på stämman och röstar ja säger vi att vi tycker att allt är okej. Men vi kan inte rösta nej bara för att vi tycker att timingen är olycklig. Vi har därför kommit fram till att vår bästa markering är att utebli, säger Henrik Didner till Dagens Industri

Rådgivningsorganet ISS, Institutional Shareholder Services, har rekommenderat aktieägarna att rösta för en flytt. Utländska ägare följer i stor utsträckning ISS råd när de deltar på stämmor. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.