Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Tvist om kopierade mönster från Svenskt Tenn

Ett av Josef Franks mönster, här som en tapet.
Ett av Josef Franks mönster, här som en tapet. Foto: Lars Nyman / Scanpix

Ett brittiskt företag säljer tyger med mönster från Svenskt Tenn. Det svenska företaget undersöker nu om det kan vida rättsliga åtgärder.

De världsberömda mönstren är skapade av Josef Frank och har förknippats starkt med Svenskt Tenn under flera decennier.

Nu har ett brittiskt företag börjat sälja ett tiotal olika mönster över internet, till en tredjedel av priserna hos Svenskt Tenn.

– Det är första rättighetsintrånget som jag känner till att Svenskt Tenn har råkat ut för. Det är otroligt tråkigt, säger Svenskt Tenns vd Maria Veerasamy till Dagens Industri.

Svenskt Tenn har gett sina jurister i uppdrag att undersöka om det brittiska företaget går att komma åt juridiskt.

Tidigare fall visar dock att det kan vara problematiskt, då mönsterskyddet i Storbritannien är svagare än i resten av EU. Företagen som saluför piratkopior menar också att den fria rörligheten för varor inom EU gör att varor kan skickas från Storbritannien, även om de är skyddade i mottagarländerna. Det är oklart om den tolkningen håller i domstol.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.