Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/twitter-infor-sarskilda-regler-for-makthavare-som-kranker/

Ekonomi

Twitter inför särskilda regler för makthavare som kränker

Bild 1 av 2 Så här kommer varningstexten att se ut.
Foto: Skärmdump från Twitters blogg.
Bild 2 av 2 Twitter inför nya regler för kränkande inlägg.
Foto: Julia Mård

Nu börjar Twitter varna för inlägg som skrivs av politiker och som bryter mot mikrobloggens regler. Har man nog många följare och makt tas inlägget inte bort.

De nya reglerna presenterades i en blogg från företaget på torsdagskvällen svensk tid. Där konstaterar Twitter att man tidigare har låtit vissa inlägg ligga kvar trots att de brutit mot reglerna eftersom de ansetts ha stort allmänintresse.

Inlägg som bryter mot Twitters regler kommer också fortsättningen att tas bort utom när de skrivs av politiker eller andra makthavare som har fler än 100.000 följare och som har ett verifierat konto.

Istället för att ta bort inläggen lägger Twitter ut en varningstext över inlägget som den som vill läsa det måste klicka på för att komma åt.

Texten kommer att lyda:

”Twitters regler när det gäller kränkande beteende gäller den här tweeten. Men, Twitter har bedömt att det kan vara i allmänhetens intresse att den här tweeten också i fortsättningen ska kunna läsas.”

Om Twitter skulle anse att ett inlägg är så grovt att det över huvud taget inte ska publiceras kommer ägaren av kontot att uppmanas att ta bort det.

En makthavare som vid en rad tillfällen kritiserats för att publicera kränkande omdömen om andra är USA:s president Donald Trump. Ett exempel är när Trump i augusti 2018 kallade den tidigare rådgivaren i Vita huset Omarosa Manigault Newman för ”en hund”:

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1029329583672307712

Den amerikanske presidenten anklagade så sent som i onsdags Twitter för att medvetet hindra folk från att följa honom, dock utan att lägga fram några belägg för detta, skriver CNBC. Trump anklagade då också samtliga i ansvarig ställning på Twitter och Facebook för att vara ”demokrater”. 

De makthavare som kommer i fråga när det gäller de nya reglerna är regeringsmedlemmar, sådana som ställer upp i val till sådana poster eller står i tur att utnämnas.

De nya reglerna börjar gälla från och med i dag, torsdag.