Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 17:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/twitters-aktie-faller-efter-att-trumps-konto-stoppats/

Ekonomi

Twitters aktie faller efter att Trumps konto stoppats

Foto: Justin Sullivan/TT

Mikrobloggen Twitters aktie rasade i den amerikanska förhandeln på måndagen, som var första handelsdag efter tillkännagivandet att dess mest kända användare i form av president Donald Trump kastas ut från plattformen för gott.

Direkt Text

Det var under helgen som Twitter valde att permanent blockera Donald Trump, som den 20 januari är att betrakta som USA:s före detta president då Joe Biden tillträder. Även Facebook har gett beskedet att Donald Trump är avstängd.

Beslutet meddelades på lördagskvällen, och motiverades av att Trumpanhängare stormat kongressbyggnaden i förra veckan, något som många ansett vara en attack som delvis initierades av presidentens uttalanden vid det massmöte utanför Vita huset som föregick stormningen.

Donald Trump har sedan dess tappat accessen till sitt favoritkommunikationsmedel. Ett visst utflöde har noterats från Twitter sedan avstängningen offentliggjordes, bland annat till den betydligt mindre Twitter-konkurrenten Parler.

På söndagen sparkade dock Apple, Google och Amazon ut Parler från respektive operativsystem. Anledningen var att Parler inte modererat och tagit bort innehåll och meddelandetrådar där nya våldsamma attacker mot den amerikanska demokratins institutioner planerats på plattformen.

Twitters aktie sjönk med över 8 procent när förhandeln öppnade i New York på måndagen. Facebook, som också äger Instagram som också blockerat Donald Trump, sjönk med omkring 2 procent. Snapchat, som var tidigt ute med att blockera Donald Trump, handlades ned med omkring 1 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt