Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 12:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/tysk-bagare-ska-kunna-fa-konkurrens-sverige-vill-fa-battre-fart-pa-eus-tjanstemarknad/

Ekonomi

Tysk bagare ska kunna få konkurrens – Sverige vill få bättre fart på EU:s tjänstemarknad

Ann Linde utrikeshandelsminister. Foto: Lisa Mattisson

Bagare i Tyskland, arkitekt i Belgien eller taxiförare i Sverige. Alla är yrken och branscher som på något sätt är skyddade från konkurrens från andra EU-länder.

Inför att nya EU-kommissionen tillträder i höst driver Sverige på för att förbättra EU:s inre marknadsplats. Kanske får dessutom Sverige den posten i kommande kommissionen.

Den 1 november ska en ny EU-kommission tillträda med Ursula von der Leyen som ordförande. Sverige har nominerat arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till kommissionär. Exakt vilken post hon får är ännu inte känt, men ett område det talas om är EU:s inre marknad. 

Det är en post som nuvarande handelskommissionären Cecilia Malmström uppmanade regeringen att sikta på i en DN-intervju i somras.

Regeringen anser att inre marknaden är viktig. Den är ett prioriterat område för de kommande fem åren.

– Den inre marknaden är himla avgörande för Sverige. Vi vill att nya kommissionen ser hur viktig den är. Det finns mycket kvar att göra där, säger utrikeshandelsminister Ann Linde.

Medan varor i stor utsträckning flödar fritt mellan EU:s 28 medlemstater är handel med tjänster krångligare. Ann Linde nämner att trots att 76 procent av alla företag i EU finns i tjänstesektorn är det bara 20 procent som rör sig över gränserna.

– Varför då? Jo, för att det finns så mycket hinder. Vi tror att det skulle gå att öka svenska BNP med 100 miljarder kronor om man får bort dessa hinder.

Exempel på hinder är att en verksamhet ska drivas i en särskild juridisk form eller ha specifikt aktieägande. För att kunna verka i till exempelvis arkitektbranschen i Belgien måste ett företag ägas till 60 procent av arkitekter.

Andra hinder är att reglera ett yrke så det skyddas. Ann Linde nämner att bagare och hårfrisörska är sådana yrken i bland annat Österrike och Tyskland.

– Ska du vara bagare i Tyskland måste du ha ett intyg från bagarskrået. Det är för att skydda nationella marknaden, säger Ann Linde.

Ann Linde utrikeshandelsminister. Foto: Lisa Mattisson

Hon framhåller att Sverige tillhör de EU-länder som har minst skyddade yrken. Alla lägst antal finns i Litauen.

Sverige har cirka 90 reglerade yrken, motsvarande 15 procent av arbetskraften. De flesta finns inom hälso- och sjukvården. Utöver det finns särskilda krav för fastighetsmäklare, taxiförare, advokater, lärare, väktare med flera.

I hela EU finns omkring 800 reglerade yrken. Allra flest i Tyskland. Där verkar runt 33 procent av arbetskraften inom dessa yrken.

Sedan finns exempel på att i vissa medlemsstater regleras vilka varor som får säljas i en stadskärna eller utanför stadskärnan.

– Porslin får i vissa länder bara säljas i stadskärnan, inte utanför, och vi har ju ett stort företag som säljer möbler och porslin.

Inom e-handelsområdet kräver Tyskland att företag som vill ha .de i namnet har en lokal fysisk adress. Företag med .de i namnet kommer överst för den som söker på nätet.

Hur ska Sverige få med sig andra länder för att förändra inre marknaden?

– Vi en grupp av likasinnade som driver på. På det digitala området arbetar vi just nu med ett brev med de olika problemen som vi tycker är jätteviktiga för den nya kommissionen, säger Ann Linde.

Läs mer. Tuff grillning väntar Ylva Johansson 

Läs mer. Fakta i frågan: Har Sverige tjänat ekonomiskt på att vara med i EU?