Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 21:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/tysk-energi-nu-mer-gron-an-svart/

Ekonomi

Tysk el nu mer grön än svart

Förbundskansler Angela Merkel besöker en vindkraftspark 2010. Året efter bestämde hennes regering att Tyskland skulle lämna inte bara fossila bränslen bakom sig utan även kärnkraft.
Förbundskansler Angela Merkel besöker en vindkraftspark 2010. Året efter bestämde hennes regering att Tyskland skulle lämna inte bara fossila bränslen bakom sig utan även kärnkraft. Foto: Gero Breloer/AP

För första gången kommer nu en större del av Tysklands elproduktion från förnybara källor än från kolkraft, en milstolpe i den komplicerade tyska energiomställningen.

Anders Bolling
Rätta artikel

Tyskland har ögonen på sig i energi- och miljökretsar för sitt radikala beslut att lägga om energisystemet, inte bara bort från fossilbränsle utan även från kärnkraft. Det senare beslutades efter haveriet i japanska Fukushima 2011.

Under de första åren av kärnkraftsavveckling mötte energiomställningen kritik för att gynna kol, eftersom de gröna källorna inte hann utvecklas tillräckligt snabbt, och därmed öka koldioxidutsläppen.

Men år 2018 gick förnybara källor för första gången om kolet i den tyska elproduktionen, visar nya siffror från forskningsorganisationen Fraunhofer, som Reuters tagit del av.

Drygt 40 procent av elproduktionen kom förra året från förnybara källor, medan 38 procent kom från kol.

Så sent som år 2010 var andelen förnybart i elproduktionen bara 19 procent. Det är alltså en dryg fördubbling på åtta år.

Tysklands mål är att 65 procent av energin ska komma från förnybara källor år 2030.

Skeptiker pekar på att det kan ha varit gynnsamma väderförhållanden som ökade sol- och vindenergin i fjol.

Men Bruno Burger, som skrivit energirapporten för organisationen Frauhofer, tror inte att andelen förnybart kommer att sjunka i år.

– Vi kommer inte att falla under 40 procent under 2019, eftersom det nu byggs fler anläggningar för förnybar energi, och vädermönstren kommer inte att förändras så radikalt, säger han till Reuters.

Bland de gröna energikällorna är det vindkraften som är störst, följd av solkraft och vattenkraft.

Den enskilt största källan till tysk elproduktion är fortfarande inhemsk brunkol (24 procent). Som nummer två kommer vind (20 procent).

Vattenkraften är inte lika stor i Tyskland som i Sverige och står för endast 3,2 procent av elproduktionen.