Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Tysk vädjan till Löfven: Stoppa Vattenfall

Foto: Gunnar Lind/TT

Lokala politiker i Vattenfalls tyska brunkolsområden vädjar på måndagen till den svenska regeringen att energijätten ska lägga ned kolbrytningen. Tidigare har regeringscheferna i samma område vänt sig till Sverige med ett motsatt budskap – kolet behövs.

Det upprop som på måndagen skickats till den svenska regeringen är undertecknat av lokala politiker i Lausitz – det område vid den polska gränsen där Vattenfall har merparten av sina kolkraftverk och dagbrott där brunkolet utvinns.

Dagbrotten utgör stora sår i landskapet och varje gång Vattenfall får tillstånd att bryta mer brunkol så innebär det samtidigt att små samhällen jämnas med marken.

Brevskrivarna vill nu att den svenska regeringen sätter stopp för Vattenfalls planer på att utvidga.

Brevet från Lausitz kan också ses som en motreaktion till det brev som regeringscheferna i delstaterna Brandenburg och Sachsen skrev till den svenska regeringen för två veckor sedan. Regeringscheferna, den ene socialdemokrat och den andre kristdemokrat, hävdade att brunkolet skapar 30.000 jobb i glesbygdsregionen och säkrar den tyska energiförsörjningen.

– Det är en väldigt konservativ inställning, så länge man gör för lite för att komma bort från beroendet så ökar det bara. I regionen är man rädd för ett skifte och regeringarna i delstaterna vill bara fortsätta som tidigare, säger socialdemokraten Stephan Hilsberg, en av undertecknarna.

Brevskrivarna vill samtidigt att Vattenfall stannar kvar i området. Deras mardrömsscenario är att Vattenfall säljer sina gruvor till en mindre nogräknad exploatör som hänsynslöst fortsätter driften.

– Vattenfall är en seriös partner som man kan förhandla med. Det vore fatalt för regionen om man sålde till någon annan, säger Stephan Hilsberg till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.