Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-05 21:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/tysk-varning-for-kollaps-for-energisystemet/

EKONOMI

Tysk varning för kollaps för energisystemet

Tyskland höjer larmnivån för landets gasmarknad efter den senaste tidens strypta gasleveranser från Ryssland. Arkivbild
Tyskland höjer larmnivån för landets gasmarknad efter den senaste tidens strypta gasleveranser från Ryssland. Arkivbild Foto: Michael Sohn

Tyskland tar ett stort steg närmare gasransonering och höjer larmnivån för landets gasmarknad till den näst högsta nivån.

– Hela marknaden riskerar att kollapsa, säger Tysklands näringsminister Robert Habeck.

TT Text

Beslutet att höja larmnivån motiveras av den senaste tidens strypta leveranser av naturgas från Ryssland, som Robert Habeck varnar för kan få långtgående konsekvenser.

– Som en Lehman-effekt i energisystemet, säger han, för att hitta en jämförbar situation.

Konkret innebär det andra steget i det tyska larmsystemet ett ökat inslag av kontroller av gasflödena i den tyska ekonomin. Det öppnar även för att reservaggregat som går på kol tas i bruk för att säkra tillgången till energi, enligt landets näringsdepartement.

Det kan även bana väg för lagändringar som gör att energibolagen kan skjuta över en större del av sina kostnader på hushåll och företag.

– Det kommer att bli en skakig väg som vi måste färdas som land. Även om det inte märks ännu så befinner vi oss i en gaskris, säger Robert Habeck.

Priset på naturgas på råvarumarknaden i Amsterdam lyfter med 6 procent till nästan 135 euro per megawattimme efter beskedet. Prisnivån har därmed lyft med över 50 procent sedan den statskontrollerade ryska gasjätten Gazprom tidigare i juni började dra ned på flödena av gas i gasledningen Nord Stream – som går mellan Ryssland och Tyskland – med omkring 60 procent.

Tyskland får omkring en tredjedel av sin gaskonsumtion från Ryssland och höjde larmnivån till nivå tre redan i slutet av mars, när Putinregeringen började kräva att få betalt i rubel för ryska gasleveranser.

Skulle larmnivån höjas till högsta nivå skulle det innebära ransonering, det vill säga att staten tar kontrollen över vilka som får använda den naturgas som finns tillgänglig.

De strypta ryska gasleveranserna kommer samtidigt som Tyskland försöker fylla på sina lager av naturgas, som just nu beräknas vara fyllda till 58 procent. För att säkra gasbehovet i vinter beräknas lagernivån behöva fyllas till 90 procent i november.

Läs mer: Följ utvecklingen av kriget i Ukraina

Ämnen i artikeln

Tyskland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt